AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri SUA: de ce se tem serviciile de securitate

Alegeri SUA: de ce se tem serviciile de securitate

Extremiștii locali ar putea încerca să acționeze înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, care exacerbează deja tensiunile ridicate din cauza protestelor sociale și a campaniilor de dezinformare străine, explică FBI și Departamentul SUA pentru Securitate Internă (DHS).

Aceste avertismente au rămas până acum confidențiale, dar Departamentul pentru Securitate Internă din New Jersey a făcut pasul neobișnuit de a le raporta public într-un raport publicat pe site-ul său. “Există un cocktail detonant de factori rar văzuți în istoria americană și, dacă a existat vreodată, datează de zeci de ani, dacă nu chiar de secole”, a spus Jared Maples, directorul Homeland Security and Preparedness, care a emis avertismentul. Demonstrațiile din ultimele luni în toată țara, nemaivăzute din anii 1960, au dat naștere unor ciocniri violente, în special între extremiștii de dreapta și de stânga și, nu de puține ori, s-a instalat anarhia pe fondul unei slăbiri evidente ale autorității instituțiilor statului.

În plus, polarizarea deja foarte marcată a dezbaterii politice s-a înrăutățit odată cu criza economică provocată de pandemia coronavirusului, care a dus la milioane de reduceri de locuri de muncă și instabilitate socială. Președintele Donald Trump, care se îndoiește deschis de legitimitatea scrutinului din cauza votului prin poștă, a refuzat săptămâna trecută să se angajeze în transferal pașnic al puterii în caz de înfrângere – un alt motiv de neliniște. Într-o notă datată 17 august, DHS consideră că extremiștii politici „s-ar putea mobiliza rapid” pentru a încuraja tulburările electorale. Potrivit acestuia, amenințarea emană în special de la grupuri organizate și de la alți delincvenți izolați cu „propria lor ideologie”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger