AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri prezidențiale unice în lume: un fost actor, un boxer și fiul...

Alegeri prezidențiale unice în lume: un fost actor, un boxer și fiul unui dictator

Alegeri prezidențiale unice în lume: un fost actor, un boxer și fiul unui dictator

Fiul unui dictator, dar și un fost actor și un fost campion de box se vor întâlni și se vor confrunta în luna mai, pentru a-l înlocui pe președintele Rodrigo Duterte în fruntea Filipinelor. Acesta din urmă, încă popular în sondaje, a declarat că va candida la funcția de vicepreședinte, Constituția interzicându-i să candideze pentru un al doilea mandat de șase ani. 

Filipine rămâne o democrație haotică. Campaniile electorale sunt adesea colorate, bogate în excentricitate. Candidații nu se dedau de la nici un artificiu pentru a-i convinge pe alegători. „Este un circ”, rezumă analistul politic Tony La Vina. Iată o prezentare generală a celor mai atipici concurenți din acest sezon prezidențial.

„Bongbong”, fiul dictatorului

Într-un articol publicat săptămâna trecută pe pagina sa de Facebook, fiul lui Ferdinand Marcos, dictatorul ce a condus țara din 1965 până în 1986, le-a cerut susținătorilor să i se alăture în „cea mai nobilă cauză”. La 64 de ani, Marcos Jr., poreclit „Bongbong”, și-a dezvăluit candidatura în acești termeni: „Voi readuce (…) un leadership în țara noastră”, a declarat el.

Anunțul vine imediat după a 49-a comemorare a instituirii legii marțiale de către tatăl său. Acesta din urmă a condus țara cu o mână de fier, înainte de a fi răsturnat de o demonstrație populară din 1986. Familia Marcos a profitat din belșug de putere, unii experți considerând că a câștigat peste 10 miliarde de dolari în timpul dictaturii lui Ferdinand.

Marcos Jr. nu este la prima sa încercare. Fiul fostului dictator candidase deja la vicepreședinție în 2016, pierzându-o în fața lui Leni Robredo. „Să-i readucem pe filipinezi unul în celălalt, în slujba țării noastre, pentru a face față împreună crizelor și provocărilor viitorului”, a pledat marți noul candidat. Un sondaj recent realizat de PulseAsia Research îl plasează pe locul al doilea, în spatele Sarei Duterte-Carpio, fiica președintelui Rodrigo Duterte.

Primarul erotic

Un alt personaj atipic al acestei campanii este primarul din Manila, Francisco Domagoso, cunoscut sub pseudonimul său de Isko Moreno. În vârstă de 46 de ani, este un fost actor care a intrat în politică. A jucat într-o mulțime de filme, multe de serie B, filme în stil „bomba” – un gen de filme erotice foarte în vogă. Și a avut câteva roluri frumoase, în special în lungmetrajul romantic, May Minamahal de Jose Javier Reyes, în 1993.

Originar din Manila, acest actor are talentul de a spune povești, începând cu ale sale. El spune că a crescut în mahalalele orașului, unde și-a câștigat existența colectând gunoaie pentru revânzare. Folosindu-și reputația ca trambulină, Moreno a intrat în politică în 1998, consilier al orașului în Manila înainte de a fi ales viceprimar în 2007 și apoi primar în 2019, scrie Express.

Superstarul

Abilitatea și agilitatea sa sunt recunoscute în unanimitate în domeniul sportului. După o carieră de 26 de ani, Manny Pacquiao, pe numele său real Emmanuel Dapidran Pacquiao, este considerat unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile, singurul om care deține titluri mondiale în opt divizii diferite.

Carismatic, apărând valorile creștine și o anumită ordine morală, Pacquiao nu este chiar un novice în politică. Campionul, acum în vârstă de 42 de ani, a fost ales pentru prima dată în Senat în 2016, spunând că vrea să-i ajute pe cei mai săraci din țară. Pacquiao nu ezitase să se pună în scenă, dezvăluind că trăise în sărăcie extremă când era tânăr, vânzând în special bomboane și țigări. Acum multimilionar, el mai spune că a lucrat ca muncitor când era adolescent.

Trecerea sa prin Senat a fost considerat dezamăgitoare pentru mulți. Mai ales declarațiile sale controversate privind drepturile LGBTQ și avortul fac obiectul multor critici. În 2016, în timp ce candida pentru Senat, Pacquiao a declarat în special că homosexualii sunt „mai răi decât animalele”.

author avatar
Tudor Borcea
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger