AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri prezidențiale în Brazilia. Lula îşi măreşte avansul faţă de Bolsonaro /...

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Lula îşi măreşte avansul faţă de Bolsonaro / Ce șanse are să iasă președinte

braziliaAlegeri prezidențiale în Brazilia. Lula îşi măreşte avansul faţă de Bolsonaro / Ce șanse are să iasă președinte

Duminică, 2 octombrie, aproape 148 de milioane de brazilieni sunt chemați la urne pentru a vota în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Ei trebuie să aleagă între președintele ales în 2018, Jair Bolsonaro (Partidul Liberal, PL), care se află într-o poziție defavorabilă potrivit sondajelor de opinie, fostul președinte Lula da Silva (Partidul Muncitoresc, PT), Ciro Gomes și Simone Tebet.

Duel la baionetă între Bolsonaro și Lula

În ultimul an, cei doi s-au angajat într-o campanie extrem de polarizată și agresivă, fiecare portretizându-l pe celălalt ca o amenințare existențială la adresa democrației braziliene. Tensiunile sunt mari în țară, după cum o demonstrează cazurile de violență electorală între suporterii celor doi candidați, scriu experții organizației Americas Society.

Un sondaj publicat joi arată un avans de 14 puncte procentuale al lui Lula față de Bolsonaro. Potrivit institutului Datafolha, Lula de Silva ar avea 48% din intenţiile de vot, faţă de 47% în urmă cu o săptămână, iar Bolsonaro a progresat şi el cu un punct, la 34%. Cei doi favoriţi şi-au mărit avantajul faţă de al treilea candidat, Ciro Gomes, care a scăzut de la 7% la 6%, dar și față de Simone Tebet, un candidat a cărei poziție a rămas stabilă la 5%.

Lula da Silva, avans considerabil în sondaje

Bolsonaro, un personaj controversat, cunoscut pentru declarațiile sale revoltătoare, pentru coronascepticism, pentru negaționism al crizei climatice și pentru nepotism, și-a pierdut din popularitate mai ales în ultimii doi ani, pe fondul crizei sanitare care a ucis aproape 700.000 de brazilieni sub conducerea președintelui de extremă-dreapta.

Lula de Silva își desfășoară a șasea campanie prezidențială cu angajamentul de a readuce Brazilia la spiritul președinției sale anterioare, care a durat din 2003 până în 2010. În acea perioadă, Lula a devenit unul dintre cei mai populari lideri din lume, deoarece a fost un promotor al finanțării programelor sociale.

Brazilienii vor vota și 27 din cei 81 de senatori, toți cei 513 membri ai Camerei Deputaților și toți cei 27 de guvernatori.

author avatar
Andreea Vlad
240 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sinagoga Satanei nu-l vrea Presedinte pe Bolsonaro, deoarece acesta este împotriva ei. Jair Bolsonaro are curajul sa spuna adevarul : nu exista Corona, neaga încalzirea planetei, etc.. El este un Adevarat Patriot. În schimb Lula de Silva este un borfas, a furat cât a putut poporul Brazilian care traieste in mizerie…..
    Sinagoga criminala îl doreste Presedinte pe Lula ptr. a tine sub control tot ce misca in Brazilia. Si ce Tzara magnifica este ! Ca si România ! Din pacate amândoua sunt colonii jidovesti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger