AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri parlamentare în Israel. Benjamin Netanyahu își pregătește marea revenire

Alegeri parlamentare în Israel. Benjamin Netanyahu își pregătește marea revenire

Fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu ar putea reveni la putere, deoarece partidul său Likud a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare israeliene de marți.

„Suntem aproape de o mare victorie”, a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după ce alegerile parlamentare au plasat partidul său Likud și aliații săi religioși și de extremă-dreapta pe calea de a obține majoritatea în Knesset, parlamentul israelian.

Alianță cu extrema dreaptă

„Am experiență, am făcut câteva alegeri, trebuie să așteptăm rezultatele finale, dar calea noastră, a Likudului, s-a dovedit a fi cea corectă, suntem aproape de o mare victorie”, a declarat Benjamin Netanyahu în fața susținătorilor săi reuniți la Ierusalim.

„Încă nu cunoaștem rezultatele, dar dacă rezultatele vor fi precum cele din sondajele din această seară, voi forma un guvern național pentru toți cetățenii din Israel”, a adăugat Netanyahu, care are cel mai lung mandat de prim-ministru din istoria țării.

Benjamin Netanyahu a fost judecat pentru corupție într-o serie de dosare, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineață. El a pierdut puterea anul trecut în favoarea unei coaliții conduse acum de centristul Yair Lapid, scrie BFM TV.

Proiecțiile canalelor israeliene creditează partidul Likud pe primul loc în legislativ cu aproximativ 30-31 de locuri, în fața partidului Yesh Atid al lui Yair Lapid, care ar întruni 24 de locuri.

Formațiunea „Sionismul religios” a lui Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir și-ar dubla sprijinul cu 14 deputați, potrivit acestor sondaje care creditează și partidele ultraortodoxe cu performanțe bune.

Partidul de centru-dreapta al fostului șef al armatei Benny Gantz este creditat cu 11-13 locuri.

Dar deja, un fost membru al partidului Likud, actualul ministru al Justiției, Gideon Saar, a avertizat asupra riscului ca Israelul să se îndrepte spre o „coaliție a extremiștilor” condusă de  Netanyahu și aliații săi.

Cu aliații săi din partidele religioase și de extremă dreapta, Benjain Netanyahu ar obține o majoritate, potrivit proiecțiilor posturilor israeliene. Comisia electorală a oferit doar rezultate fragmentare.

Odată ce rezultatele oficiale vor fi obținute, președintele Isaac Herzog îl va invita pe politicianul pe care îl consideră cel mai probabil să poată forma un guvern să deschidă negocierile de coaliție.

author avatar
Tudor Borcea
160 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai Benny, bai kor-up-tule, cap-seaza-i pe toti ji-da-nii ne-credinciosi de acolo, de sa le mearga toti fulgii, cum adica nu cred ei in stiinta, mai ales in stiinta na-zi-sta ? Se poate asa ceva ? Ha ha ha 🙂 Sau poate vrei sa iti trimitem ca si ajutor pe acolo pe Comandor Gherghisan, dansul stie cum sa dea cu pu-lanul intre ochi la ji-danii tai care se uita cam chioras la tine, bai Benny mane-larule ji-dan 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger