AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri municipale în Italia. „Marele Șlem” al stângii

Alegeri municipale în Italia. „Marele Șlem” al stângii

Alegeri municipale în Italia. „Marele Șlem” al stângii

Partidul Democrat de centru-stânga obține un „mare șlem” electoral câștigând o victorie clară la Napoli, Bologna, Milano, Torino și Roma. Fostul ministru al Economiei, Roberto Gualtieri, va fi primarul Romei și promite să întoarcă în oraș „ambiția pierdută de mare capitală europeană”.

După ce a câștigat alegerile municipale în primul tur în orașe cheie precum Milano, Bologna și Napoli, centrul-stânga sărbătorește în turul al doilea alte două victorii majore, conform rezultatelor oficiale.

Deșeurile și transportul public

La Roma, fostul ministru Roberto Gualtieri l-a devansat cu 20 de puncte pe adversarul său de dreapta, avocatul Enrico Michetti. La Torino, geologul Stefano Lo Russo a obținut 59,2% din voturi față de 40,8% pentru antreprenorul apropiat de suveraniști, Paolo Damilano.

Centrul-stânga recâștigă avânt, mai ales datorită fostului ministru al Economiei Roberto Gualtieri, ales primar al capitalei cu 60,1%, contra 39,9% pentru adversarul său. Membru al Partidului Democrat (PD), câștigătorul în vârstă de 55 de ani vrea să demonstreze că Cetatea Eternă nu este neguvernabilă.

Primele sale angajamente se referă la rezolvarea problemei deșeurilor care invadează străzile Romei, și a transportului public.

„Vom începe lucrări de o intensitate extraordinară pentru a relansa Roma, a crea locuri de muncă, pentru ca orașul să fie mai incluziv, mai aproape de oameni. Un oraș campion al tranziției ecologice, un oraș al inovației, un oraș capabil să-și pună în valoare imensul patrimoniu. Ne vom intensifica eforturile pentru a realiza acest program și astfel încât Roma să se poată afirma ca o mare capitală europeană”.

Dacă Mișcarea 5 Stele a permis ca situația din capitala italiană să se înrăutățească, Roma a suferit de multă vreme de neglijența autorităților publice, scrie RFI. La Torino, profesorul de geologie Stefano Lo Russo, în vârstă de 45 de ani și tot din PD, acordă prioritate tinerilor și renașterii economiei sociale.

Stânga stângii în bărbia dreptei

Aceste noi victorii întăresc Partidul Democrat, principalul pilon al guvernului unității naționale a lui Mario Draghi. De asemenea, confirmă scorurile dezamăgitoare ale forțelor de dreapta și eroziunea Mișcării 5 Stele. Numai la Trieste au fost consolate partidele de dreapta, grație realegerii primarului Roberto Piazza.

Un eșec per ansamblu pentru coaliția de dreapta și extrema dreaptă, care reunește partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, Liga tribunului suveranist și anti-migranți Matteo Salvini și partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni. În primul tur, acum două săptămâni, dreapta și extrema dreaptă pierduseră deja orașe cheie precum Milano, Napoli și Bologna.

Absenteism record, inclusiv la Roma

Rezultatul acestor alegeri locale, în care 12,5 milioane de italieni au fost chemați la vot, nu ar trebui să aibă niciun impact asupra guvernului lui Mario Draghi, susținut în parlament de o coaliție largă, de la Partidul Democrat (stânga) la Liga.

Aceste alegeri municipale sunt marcate însă de dezamăgirea cetățenilor față de liderii orașelor lor: participarea națională a fost sub 50%. La Roma, mai puțin de 41% din cetățenii chemați la urne au votat în turul doi, un absenteism fără precedent. În 2016, rata participării a fost de 51%.

author avatar
Tudor Borcea