AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri Moldova: pro-europeana Maia Sandu i-a luat fața tovarășului lui Putin

Alegeri Moldova: pro-europeana Maia Sandu i-a luat fața tovarășului lui Putin

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova păreau un remake al celor din 2016 – cea mai săracă țară din Europa din nou la răscruce de drum între Est și Vest, adică o luptă între pro-europeni și pro-ruși. Dar, surpriză, Maia Sandu, candidata opoziției,  căștigă primul tur de scrutin cu  peste 36 la sută din voturi, iar rusofilul Igor Dodon cade pe locul al doilea, cu mai puțin de 33 la sută.

Mobilizarea moldovenilor din diaspora a înclinat balanța în favoarea liderului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu 70,2%. Aproximativ un milion dintre ei, sau aproape o treime din populația totală, și-au părăsit țara în ultimii douăzeci de ani. Banii pe care îi trimit familiilor lor reprezintă mai mult de 15% din PIB. Rezultatele alegerilor au avut loc sub ochiul atent al Moscovei, dorind să-l vadă reales pe socialistul Dodon, care și-a subliniat relația personală cu Vladimir Putin în fiecare dintre cele cele 21 de călătorii în Rusia de la venirea sa la putere în 2016. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.Potrivit analiștilor, rezultatele vor depinde de instrucțiunile de vot date de candidații care au ajuns pe poziția a treia și a patra, respectiv Renato Usaîi (16,9%) și Violeta Ivanov(6,49).

Felicitări de la Igor Dodon

Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu pentru accederea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a declarat după o întâlnire de lucru cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, că aşteaptă ca Sandu să ia poziţie faţă de declaraţiile anterioare despre tentativele actualei puteri de falsificare a alegerilor. “Vreau să felicit contracandidatul meu, doamna Maia Sandu, pentru faptul că a ajuns în turul doi. De fapt, se repetă situaţia de acum patru ani când am fost doi concurenţi electorali în turul doi pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Eu cred că noi ne vom mai vedea şi la dezbateri televizate în timpul apropiat, dar, din nou, şi acest contracandidat făcea declaraţii despre falsificări şi ar fi bine tot să ia o poziţie în acest sens”, a afirmat Dodon.Liderul de la Chişinău a precizat, de asemenea, că „sistemul electoral şi conducerea de vârf a ţării au demonstrat că pot organiza alegeri libere, corecte şi democratice”.

Moscova: suntem gata să lucrăm cu poporul Moldovei

Moscova este pregătită să lucreze cu orice preşedinte al Republicii Moldova ales de poporul republicii, a declarat ministrul rus adjunct de externe Andrei Rudenko. “O analiză a rezultatelor alegerilor trebuie făcută după turul doi de scrutin. Este prematur de făcut în prezent pronosticuri. Suntem gata să lucrăm cu poporul Moldovei. Dacă poporul Republicii Moldova va alege preşedinte pe unul sau pe altul dintre cei doi candidaţi, noi vom lucra cu oricine”, a precizat reprezentantul diplomației ruse.  Depinde cum, Republica Moldova, o țară sleită de sărăcie și corupție, se poate transforma într-un focar de tensiuni politice, iar un scenariu de genul Belarus este ultimul lucru pe care și-l dorește Vladimir Putin.

author avatar
Radu Jacotă
224 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri