AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri legislative inedite în Qatar, unde partidele politice sunt interzise

Alegeri legislative inedite în Qatar, unde partidele politice sunt interzise

Qatarezii aleg sâmbătă, 2 octombrie, majoritatea membrilor corpului lor legislativ, un scrutin fără precedent  care nu ar trebui totuși să schimbe echilibrul puterii în această țară bogată a Golfului condusă de familia domnitoare Al-Thani și unde partidele politice rămân interzise.

Alegătorii sunt invitați să aleagă 30 din 45 de membri ai Majlis al-Shura, un organism consultativ cu puteri reduse. Până atunci, toți membrii acestui consiliu erau numiți de emirul Tamim ben Hamad Al-Thani.

Democrația și atotputernicul emir

Consiliul Shura va putea propune legi, aproba bugetul sau chiar demite miniștri, prerogative pe care nu le avea până acum. Dar atotputernicul emir, care va numi ceilalți 15 membri, va avea dreptul de veto.

Ținerea acestui prim scrutin național prin vot universal direct, prevăzut de Constituția din 2004, dar amânat de mai multe ori, are loc atunci când țara este în centrul atenției.

Cu un an înainte de Cupa Mondială FIFA din Qatar, autoritățile cred că organizarea acestor alegeri „va atrage atenția pozitivă” asupra țării, spune Luciano Zaccara, specialist în Golf la Universitatea din Qatar. „Este un mod de a arăta că merg în direcția corectă, că vor mai multă participare politică”, adaugă el.

În timp ce au avut loc câteva mitinguri politice, candidații au evitat cu toții să abordeze politica externă a țării lor sau statutul monarhiei, preferând să se concentreze pe probleme sociale, cum ar fi sănătatea, educația sau drepturile cetățenilor.

Doar 28 de femei printre candidați

Doar 28 de femei se numără printre cei 284 de candidați care au fost aprobați de Ministerul de Interne, care s-a bazat pe o serie întreagă de criterii, inclusiv vârsta, caracterul sau cazierul judiciar.

Majoritatea celor 2,5 milioane de locuitori din Qatar, cel mai mare producător și exportator de gaze naturale lichefiate din lume, sunt străini și, prin urmare, nu pot vota.

Dintre cei 330.000 de qatarezi, numai descendenții locuitorilor deja cetățeni ai țării în 1930 au dreptul de a vota și de a candida, descalificând automat familiile naturalizate de atunci. Membrii importantului trib al-Mourra au fost astfel excluși de la aceste alegeri, provocând dezbateri aprinse pe rețelele de socializare.

Candidații se prezintă în circumscripții electorale în funcție de locul în care locuiau familia sau tribul lor în anii 1930. Potrivit unor surse diplomatice, au avut loc deja voturi interne pentru a determina pe cine trebuie ales în circumscripții electorale.

„Când nu au partide politice, oamenii tind să voteze pentru cei pe care îi cunosc, familia sau tribul”, spune Courtney Freer, specialist în golf la Colegiul Emory (SUA), scrie Boursorama.

Qatarezii se obișnuiesc cu exercițiul electoral, votând deja în trecut, în timpul reformelor constituționale sau al alegerilor locale.

 

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...