AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri legislative în SUA. Răzbunarea lui Trump: Biden pierde Congresul, cursă strânsă...

Alegeri legislative în SUA. Răzbunarea lui Trump: Biden pierde Congresul, cursă strânsă pentru Senat. Miliardarul denunță deja nereguli la vot

Alegeri legislative în SUA. Răzbunarea lui Trump: Biden pierde Congresul, cursă strânsă pentru Senat. Miliardarul denunță deja nereguli la vot / Foto: printscreen

Milioane de americani s-au prezentat marți la urne pentru a vota într-un scrutin crucial pentru președinția lui Joe Biden și pentru ambițiile rivalului său Donald Trump de a recâștiga Casa Albă în 2024.

Afectat de inflația galopantă, Joe Biden, în vârstă de 79 de ani riscă să piardă controlul Congresului în aceste alegeri de la jumătatea mandatului, care sunt în mod tradițional nefavorabile partidului aflat la putere. Predecesorul său Donald Trump, 76 de ani, care a susținut cu tărie un număr mare de candidați republicani, mizează pe succesul acestora pentru a-și relansa candidatura la președinție.

Republicanii, pe cale să preia Camera Reprezentanților

Americanii au votat în cadrul unui scrutin tensionat, midterms, pentru a-și alege reprezentanții în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, care au loc o dată la doi ani. Vor fi reînnoite cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților  și o treime din Senat (35 de locuri), secretarii a 27 de state și guvernatorii a 36 dintre acestea (din 50).

Potrivit proiecțiilor, republicanii au 184 de locuri în Camera Reprezentanților, față de 155 pentru democrați. Astfel, „Grand Old Party” este pe punctul de a recuceri majoritatea de la democrați (pentru aceasta sunt necesare 218 mandate). Cu toate acestea, valul republican nu este atât de puternic pe cât a sperat GOP.

Cursă strânsă pentru Senat

Cursa pentru Senat este foarte strânsă, deoarece democrații controlează în prezent 46 de locuri și sunt la egalitate cu republicanii. Aceștia din urmă au câștigat două state-cheie: Ohio și Carolina de Nord. Un al treilea, Pennsylvania, rămâne de partea democraților. Candidatul democrat John Fetterman a câștigat detașat în fața unui candidat trumpist, chirurgul vedetă Mehmet Oz, într-unul dintre cele mai urmărite dueluri ale alegerilor de la jumătatea mandatului. Cu toate acestea, două dintre cele mai importante state, Nevada și Georgia, încă nu și-au prezentat rezultatele.

Tsunami republican

Marjorie Taylor Greene, o republicană ultraconservatoare, conspiraționistă și ferventă admiratoare a armelor de foc, a fost realeasă în cel de-al 14-lea district al Congresului din Georgia. Necunoscută în urmă cu doi ani, ea este acum o atracție din ce în ce mai mare pentru GOP și ar putea ocupa o poziție proeminentă în următoarea Cameră a Reprezentanților controlată de republicani. De asemenea, au fost realeși în Cameră și alți câțiva radicali pro-Trump, cum ar fi Jim Jordan în Ohio și Matt Gaetz în Florida.

Republicanul J.D. Vance, susținut de fostul președinte Donald Trump, a fost ales senator de Ohio, o victorie importantă pentru republicani. Fostul ofițer militar, autorul unei cărți de succes despre clasa de mijloc albă, a câștigat un loc lăsat liber de un republican în fața democratului Tim Ryan.

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a fost aleasă  guvernator al statului Arkansas, un stat republican. Ea era favorită în fața democratului Chris Jones în acest stat în care tatăl său, Mike Huckabee, o figură a politicii americane, a fost guvernator între 1996 și 2007. În timpul campaniei sale, Sarah Sanders, în vârstă de 40 de ani, l-a criticat pe președintele Joe Biden și politicile sale de „stânga radicală”, citând inflația în creștere, „frontierele deschise” și „creșterea numărului de infracțiuni violente”. Anunțându-și plecarea în vara lui 2019, Donald Trump lăudase pe larg combativitatea acestei „războinice” și estimase că va fi „fantastică” ca guvernator al statului Arkansas.

Trump nu a omis să se felicite pentru succesul candidaților săi, făcând o scurtă declarație televizată.

În schimb, doi trumpisti radicali nu au reușit să fie aleși. Don Bolduc a pierdut în fața senatorului în exercițiu Maggie Hassan în New Hampshire. Ultraconservatorul Josh Mastriano a pierdut în Pennsylvania în fața lui Ben Shapiro, care va fi noul guvernator al acestui stat. Iar președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a fost realeasă în California. Ea își ocupă locul în Cameră din 1987. O campanie dificilă pentru democrată, în condițiile în care soțul ei a fost atacat violent de un bărbat radical de dreapta în urmă cu câteva zile.

Victorii importante și pentru democrați

Democrații au obținut câteva victorii importante. Maura Healey a devenit marți primul guvernator lesbian deschis ales în Statele Unite, în statul Massachusetts. Democratul în vârstă de 51 de ani l-a învins cu ușurință pe republicanul Geoff Diehl, potrivit Fox News și NBC, în acest stat din nord-estul țării care era condus de un republican care nu candida pentru realegere.

Democratul Wes Moore a fost ales, de asemenea, primul guvernator de culoare al statului Maryland, învingându-l pe adversarul său republican, Dan Cox. Veteran de război și fost președinte al unei organizații de combatere a sărăciei, Wes Moore nu a mai deținut niciodată o funcție politică.

În Pennsylvania, procurorul general Josh Shapiro a obținut o victorie importantă pentru democrați. El va deveni următorul guvernator al statului, învingându-l pe ultraconservatorul Doug Mastriano. Ascensiunea lui Shapiro înseamnă că democrații vor păstra controlul asupra celei mai înalte funcții din stat. Shapiro este, de asemenea, pe cale să devină o figură democrată de prim rang la nivel național și ar putea candida la următoarele alegeri primare prezidențiale deschise ale partidului.

De asemenea, au fost realeși mai mulți democrați din stânga partidului, precum Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar și Rashida Tlaib. Democrata Summer Lee va fi prima femeie de culoare aleasă în Congresul din Pennsylvania.

Ron DeSantis, rivalul lui Trump, reales guvernator al Floridei

Republicanul Ron DeSantis, potențialul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a fost reales marți guvernator al statului Florida, potrivit presei americane. O stea în ascensiune a dreptei dure, el a câștigat fără surprize în acest stat în fața fostului guvernator Charlie Crist, un fost republican care a schimbat partidul, potrivit ABC și CNN.

Guvernatorul republican Brian Kemp va fi reales în Georgia, învingând-o pentru a doua oară pe democrata Stacey Abrams. Kemp iese în evidență printre candidații republicani deoarece a refuzat să-l urmeze pe Trump în 2020, când acesta a făcut presiuni pentru ca el să anuleze rezultatele alegerilor. De atunci, el s-a distanțat de fostul președinte american.

Trump denunță deja nereguli

Incidentele tehnice au afectat votul în timpul acestor alegeri parțiale. „Votul prin procură în Detroit nu merge deloc bine. Oamenii se prezintă la vot și li se spune: «Îmi pare rău, ați votat deja»”, a declarat Donald Trump pe rețeaua sa de socializare, Truth. „Acest lucru se întâmplă în număr mare, și în alte părți. Contestați, contestați, contestați”, a declarat miliardarul american, care nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile prezidențiale din 2020. Organizația independentă Vote.org a confirmat de altfel într-un comunicat marți existența unor „probleme tehnice la mașinile de vot în unele state”, asigurând totodată că autoritățile fac „tot posibilul pentru (…) a se asigura că alegătorii au alte opțiuni pentru a vota astăzi”.

author avatar
Tudor Borcea