Liderul de la Kremlin și-a cerut joi, 16 septembrie, concetățenilor să manifeste „patriotism” cu câteva ore înainte de începerea alegerilor legislative, un scrutiny de la care majoritatea oponenților lui Putin au fost excluși.
Urmează un maraton electoral de trei zile, alegeri parlamentare, dar și zeci de alegeri regionale și locale.
„În numele iubitei noastre Rusii”
„Mă bazez pe simțul vostru civic de responsabilitate, echilibru și patriotism, pe preocuparea de alege deputați care vor lucra pentru binele și în numele iubitei noastre Rusii”, a declarat Putin – care se află la izolare din cauza Covid-19 – într-o înregistrare video postată în cursul nopţii pe site-ul Kremlinului.
Votul va avea loc în perioada 17-19 septembrie, pentru a limita riscul de epidemie, iar primele secții de votare se vor deschide în Extremul Orient, joi, la 20:00 GMT. Rezultatele sunt așteptate duminică după ora 18:00 GMT.
Esențialul opoziției anti-Putin a fost exclusă de la vot, punctul culminant al unor luni de represiune care au început cu arestarea opozantului principal, Alexei Navalnîi, în timp ce se întorcea în Rusia, în ianuarie, după o otrăvire pe care o impută Kremlinului. Mișcarea lui Navalnîi a fost interzisă ulterior pentru „extremism”.
Aproximativ 108 milioane de ruși sunt chemați la urne pentru a alege cei 450 de deputați ai Camerei inferioare a Parlamentului, Duma. Jumătate dintre ei sunt numiţi prin sistemul de liste cu reprezentare proporţională, iar cealaltă jumătate prin sistemul uninominal
Navalnîi cere „vot intelligent”
Din închisoare, Navalnîi le-a cerut susținătorilot să voteze „inteligent”, susţinând în fiecare circumscripţie electorală candidatul cel mai bine plasat – adesea comunist – pentru a-l pune în dificultate pe cel al partidului aflat la putere, Rusia Unită, scrie Le Point.
Impopulară, pe fondul scandalurilor de corupție și al scăderii nivelului de trai, Rusia Unită are opinii favorabile sub 30%, potrivit sondajelor.
Cu toate acestea, ar trebui să se impună, din lipsă de concurență reală, celelalte partide reprezentate în Duma – comuniști, naționaliști și centristi – fiind în general în conformitate cu Kremlinul.
Putin, aflat la putere de mai bine de 20 de ani, a anunțat un ajutor financiar excepțional pentru 42 de milioane de pensionari, un electorat cheie.
De asemenea, autoritățile ruse și-au intensificat eforturile pentru a limita impactul „votului inteligent”, descris drept „extremist” și ilustrativ al „intervenției occidentale” în alegeri.