AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI ÎN ISRAEL. Rezultatul aruncă țara în haos! Cine revendică victoria după...

ALEGERI ÎN ISRAEL. Rezultatul aruncă țara în haos! Cine revendică victoria după numărarea voturilor

Alegeri legislative în Israel: Netanyahu revendică victoria

ALEGERI ÎN ISRAEL. Partidul Likud al premierului izraelian Benjamin Netanyahu a obținut primul loc în alegerile legislative de marți, 23 martie. Însă, e o victorie amară, căci nu oferă nicio garanție pentru realizarea unei majorități în Knesset, Parlamentul Israelului.

Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, partidul Likud a obținut între 31 și 33 de locuri din 120 în Knesset (Parlamentul israelian), cu mult în fața partidului Yesh Atid („Există un viitor”) al centristului Yair Lapid, creditat cu 16-18 locuri. Apoi urmează aproape o duzină de partide sub bara de zece mandate (inclusiv Partidul centrist Kahol Lavan (Albastru-Alb) al fostului rival al lui Netanyahu, Benny Gantz), la sfârșitul acestor alegeri legislative, al patrulea scrutin de acest fel din țară în aproape doi ani.

ALEGERI ÎN ISRAEL. Victorie pentru Likud, dar…

Aceste alegeri consacră „imensa victorie a dreptei”, a declarat marți seara, Benjamin Netabyahu seara prim-ministrul ieșit. „Cetățeni ai Iraelului, vă mulțumesc! Ai oferit o uriașă victorie dreptei și Likudului sub conducerea mea. (…) Este evident că o majoritate covârșitoare a cetățenilor israelieni sunt de dreapta și doresc un guvern de dreapta, puternic și stabil ”, a scris „Bibi” pe Twitter.

În căutarea unei majorități de 61 de deputați pentru a forma un guvern, Benyamin Netanyahu intenționează să facă o alianță cu grupurile religioase și, ca noutate, cu extrema dreaptă, în timp ce Yair Lapid se bazează pe un acord cu partidele de stânga, de centru, dar și de dreapta, dezamăgite de premier.

Aproximativ 6,5 milioane de israelieni au fost chemați la urne pentru acest al patrulea episod al unei saga electorale care arată ca un referendum pentru Benjamin Netanyahu, judecat pentru „corupție” dar și arhitectul unei intense campanii de vaccinare anti-Covid-19.

Conform primelor previziuni, nici blocul lui Benjamin Netanyahu și nici cel al lui Yair Lapid nu sunt în această etapă capabili să adune 61 de deputați, ceea ce atrage toate privirile către Naftali Bennett, liderul partidului de dreapta radicală Yamina, care încă nu și-a ales tabăra.

„Voi face doar ceea ce este în interesul superior al Israelului”, a declarat Naftali Bennett, marți seară, fără a-și dezvălui cărțile. Comisia electorală urmează să anunțe rezultatele finale vineri. Vor urma sărbătorile de Pessah, Paștele evreiesc, apoi președintele țării, Reuven Rivlin va cere noilor aleși să desemneze un candidat susceptibil să adune majoritatea locurilor pentru a conduce următorul guvern.

Scrutin „salutat” cu rachete din Gaza

Cu câteva ore înainte de închiderea secțiilor de votare, la ora locală 22:00 (20:00 GMT), a fost lansată o rachetă din Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori, în sudul Israelului, unde se afla atunci Benjamin Netanyahu.

O purtătoare de cuvânt a armatei a declarat că racheta, prima trasă asupra Israelului de la sfârșitul lunii ianuarie, a lovit un teren viran. Incidentul nu a perturbat însă desfășurarea scrutinului marcat în jurul orei 20:00 (18:00 GMT) de o scădere de aproape cinci puncte procentuale a ratei de participare, comparativ cu aceeași perioadă a ultimelor alegeri legislative din martie 2020.

„Bibi”, regele dozelor

Benjamin Netanyahu și-a lansat campania electorală printr-un acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, permițând Israelului să obțină rapid, de la sfârșitul lunii decembrie, milioane de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 în schimbul datelor biomedicale despre efectele sale.

Israel a desfășurat în ultimele săptămâni una dintre cele mai intense campanii de vaccinare anti Covid-19 din lume, administrând cele două doze necesare la aproape 50% din populație, adică mai mult de două treimi din alegători. În ciuda relaxării recente a măsurilor de confinarere partidele nu au reușit să adune mulțimi mari pentru mitinguri în această campanie care s-a desfășurat în mare parte pe rețelele de socializare.

Dacă premierul a jucat pe vaccinare și începutul redresării economice, opoziția a scos în eidență procesul său pentru „corupție”, „delapidare” și „abuz de putere”, început acum câteva luni și care a alimentat proteste în fiecare sâmbătă în toată țara, timp de 39 de săptămâni.

Săptămâna trecută, mii de manifestanți din Ierusalim au strigat din nou „Yalla clear Bibi”, sau „Bye Bye Bibi”, cerând plecarea celui pe care l-au poreclit „Crime Minister”, în timp ce susținătorii săi îl numesc cu afecțiune „Bibi, rege al Israelului”.

author avatar
Tudor Borcea
466 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger