AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI FRANȚA: Macron pierde majoritatea absolută! / Surpriză și în Spania!

ALEGERI FRANȚA: Macron pierde majoritatea absolută! / Surpriză și în Spania!

Alegeri legislative în Franța: Macron își pierde majoritatea absolută. Marine Le Pen își ia revanșa / Foto: Facebook

Președintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională după al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, un scrutin marcat de o pătrundere foarte puternică a extremei drepte și a presiunii stângii.

Acasta situație reprezintă un eșec major pentru președintele francez, care va trebui să găsească alianțe pentru a-și pune în aplicare programul de reforme în următorii cinci ani.

Absenteism și caniculă

Alianța de centru-dreapta a lui Emmanuel Macron, Ensemble, a obținut 254 de locuri, departe de majoritatea absolută de 289 de deputați (din 577) în Adunarea Națională. Alianța de stânga Nupes, condusă de Jean-Luc Mélenchon, a câștigat 131 de mandate și devine primul grup de opoziție din Adunare. Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), a obținut 89 de locuri, ceea ce reprezintă un progres considerabil. Conservatorii, Les Republicains, au obținut 61 de mandate.

Fără surpriză, acest scrutin, al patrulea în două luni după alegerile prezidențiale, a fost marcat de absenteism, în timp ce o parte a țării se confruntă cu un val de caniculă fără precedent. Potrivit institutelor de sondare, se așteaptă ca rata de absenteism să ajungă între 53,5% și 54%, în creștere cu peste un punct față de primul tur (52,49%). Cu toate acestea, nu va atinge recordul din turul al doilea din 2017 (57,36%).

Recompunere politică

Pentru stânga unită – o premieră în ultimele decenii – rezultatele de duminică seară înseamnă că aceasta devine principalul bloc de opoziție în Adunare, un rol jucat anterior de dreapta.

Acest scrutin încheie un lung ciclu electoral care va fi confirmat o vastă recompunere politică în Franța în jurul a trei blocuri, în detrimentul partidelor tradiționale de dreapta și de stânga, o recompunere care a început odată cu alegerea lui Macron în 2017.

Francezii au mers la urne de nu mai puțin de patru ori în doi ani, pe fondul unor crize succesive, de la pandemia Covid-19 la războiul din Ucraina, fără a mai menționa inflația în creștere și amenințările la adresa economiei.

În ultima linie dreaptă, Emmanuel Macron a dramatizat această problemă, spunând că conflictul din Ucraina afectează viața de zi cu zi a francezilor și insistând asupra „nevoii unei Franțe cu adevărat europene care să poată vorbi cu o voce clară”.

Succes major pentru Marine Le Pen

De asemenea, el a fluturat sperietoarea „extremiștilor”, a căror victorie ar provoca, în opinia sa, „dezordine” în Franța, acuzându-i că vor să iasă din Uniunea Europeană (UE).

Pentru Marine Le Pen, deja finalistă în alegerile prezidențiale, este un succes incontestabil: partidul său progresează și a depășit cu mult pragul de 15 membri pentru a forma un grup în Adunarea Națională, pentru a doua oară în istoria partidului, după 1986. În ceea ce privește dreapta clasică, aceasta salvează situația cu aproximativ șaizeci de deputați și ar trebui să se găsească într-o poziție de arbitraj în viitoarea Adunare.

Eșec al socialiștilor în Spania, câștigă Dreapta

Socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez au suferit duminică, un nou eșec electoral în fostul lor bastion din Andaluzia (Spania, sud), într-un scrutin regional important care plasează dreapta într-o poziție de forță cu un an și jumătate înainte de următoarele alegeri naționale.

Potrivit rezultatelor finale, Partidul Popular (PP, de dreapta), al cărui candidat Juan Manuel Moreno prezidează regiunea din 2018, a obținut majoritatea absolută în parlamentul andaluz cu 58 de mandate din 109, față de 30 pentru Partidul Socialist (PSOE), în timp ce stânga radicală, cu care guvernează la Madrid, s-a prăbușit (7 mandate față de 17 în 2018). Vox (extrema dreaptă) are 14 locuri (cu două mai multe decât la ultimele alegeri). Centriștii din Ciudadanos au dispărut din parlamentul regional, scrie LeMonde.

Înfrângerea a fost a treia oară când dreapta a învins stânga spaniolă în alegerile regionale, după Madrid în mai 2021 și Castilla y León în februarie. Acest succes îl plasează pe noul lider al PP, Alberto Nuñez Feijoo, într-o poziție puternică pentru următoarele alegeri naționale, programate pentru sfârșitul anului 2023.

Andaluzia este cea mai populată regiune a țării, cu 8,5 milioane de locuitori, și este un fost bastion al socialiștilor, care au guvernat-o fără întrerupere din 1982 până la ultimele alegeri regionale din 2018.

author avatar
Tudor Borcea