AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri în Turcia. Opoziția se strânge împotriva lui Erdogan. „Masa celor Șase”...

Alegeri în Turcia. Opoziția se strânge împotriva lui Erdogan. „Masa celor Șase” vrea să-i reducă puterile „Sultanului”

Alegeri în Turcia. Opoziția se strânge împotriva lui Erdogan. „Masa celor Șase” vrea să-i reducă puterile „Sultanului” / Foto: printscreen

Opoziția turcă, care a format o Alianță Națională pentru alegerile programate pentru luna mai, a promis o revenire la o funcționare democratică în Turcia după 20 de ani de guvernare  a președintelui în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan.

Prezentând, luni, la Ankara un program de 240 de pagini și peste 2.300 de obiective, cele șase partide de opoziție strânse într-un front unit nu și-au desemnat încă candidatul pentru a-l înfrunta pe șeful statului, care spune că dorește un ultim mandat și care și-a început deja în mare parte campania.

„Masa celor șase”

Cel mai probabil, candidatul ales va proveni din partea CHP (Partidul Republican al Poporului, social-democrat), partidul lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii în 1923, prima forță de opoziție din Parlament.

Alegerile prezidențiale din Turcia vor avea loc în același timp cu alegerile legislative, pe 14 mai, cu un al doilea tur de scrutin pe 28 mai, dacă este necesar.

Alianța Națională – cunoscută sub numele de „Masa celor Șase” – intenționează să întoarcă pagina prin revenirea la o separare strictă a puterilor, cu un rol consolidat al parlamentului, „un executiv responsabil” pentru deciziile sale și un „sistem judiciar independent și imparțial”, informează La Libre.

Astfel, puterile executivului vor fi încredințate unui prim-ministru ales de Parlament, iar președintele va fi ales pentru un singur mandat de șapte ani.

Erdogan, liderul Partidului islamo-conservator Justiție și Dezvoltare (AKP), a fost prim-ministru din 2003 până în 2014, înainte de a deveni primul președinte ales prin sufragiu universal direct al Turciei, în 2014, și de a fi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituțională i-a extins semnificativ puterile și competențele.

Opoziția promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la constituție vor fi supuse aprobării parlamentului cu o majoritate de două treimi – 400 de voturi din 600 de parlamentari.

Nici decret, nici veto prezidențiale

De asemenea, opoziția afirmă că vrea să abolească decretele prezidențiale, pe care Erdogan le-a folosit în mod regulat pentru a demite înalți funcționari, inclusiv guvernatorul Băncii Centrale, sau să denunțe în 2021 Convenția de la Istanbul, care impune urmărirea penală a celor responsabili de violența împotriva femeilor.

De asemenea, președintele nu va putea să se opună prin veto unei legi dezbătute în parlament, dar va putea să o retrimită deputaților dacă dorește să o conteste.Alianța Națională promite, de asemenea, că orice procedură de interzicere a unui partid politic va fi supusă aprobării parlamentului.

Într-o mișcare simbolică, Alianța Națională promite să readucă președinția în palatul prezidențial istoric din Cankaya: Erdogan a construit un palat mult criticat, cu peste 1.000 de camere, pe un deal de lângă Ankara, care a fost inaugurat în 2014 și care include o moschee, o bibliotecă și o grădină de iarnă.

Libertatea presei, inflația, relațiile cu UE și SUA

De asemenea, cei șase doresc să consolideze libertatea de exprimare și a presei, prin „restructurarea” agenției de stat Anadolu și a canalului de stat TRT.

Confruntată cu grava criză economică, Alianța Națională asigură că va reduce inflația „la o singură cifră în doi ani” (față de peste 60% în ultimele 12 luni) și că va „restabili credibilitatea lirei turcești”, care s-a prăbușit în ultimii ani.

Pe plan diplomatic, opoziția nu intenționează să întoarcă foaia și va respecta tratatele și convențiile la care aderă: „Pace în țară, pace în lume”, rezumă alianța, folosind o frază a lui Atatürk. Astfel, Turcia va rămâne în NATO „ținând cont de interesele sale naționale” și își va menține relațiile cu Rusia printr-un „dialog echilibrat”, reînnoind în același timp legăturile cu Siria lui Bashar al-Assad.

Opoziția speră în continuare să facă din Turcia un „membru cu drepturi depline” al UE și să stabilească o „relație de egalitate” cu SUA, în special prin ajungerea la un acord cu privire la livrarea litigioasă a avioanelor de luptă F-35.

Alianța Națională, care și-ar putea anunța candidatul la 13 februarie, își apără întârzierea acestei desemnări: „Totul decurge conform strategiei noastre”, a declarat luni deputatul și purtătorul de cuvânt al CHP, Faik Öztrak.

author avatar
Tudor Borcea
311 afisari

3 COMENTARII

  1. ERDO-KIM du-te in Koreea la fratele tau KIM-JONG sa va jucati cu rachetele

  2. Nu vor putea sa ii reduca puterile jegosului, deoarece cine va cracni va fi indepartat din aceasta lume. Putin e cu aruncatul de la etaj, asta e cu disparitia misterioasa a politicianului, ziaristului, opozantului, etc. Probabil are mari rezerve de acid nitric si sulfuric concentrat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger