AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI ÎN SUA. Democrații, la un pas să controleze Senatul cu o...

ALEGERI ÎN SUA. Democrații, la un pas să controleze Senatul cu o victorie cheie în Arizona și o cursă aprinsă în Nevada

alegeri suaALEGERI ÎN SUA. Democrații, la un pas să controleze Senatul cu o victorie cheie în Arizona și o cursă aprinsă în Nevada

Odată cu victoria senatorului de Arizona Mark Kelly vineri seară, democrații sunt la doar un loc distanță de a păstra controlul asupra Senatului SUA, în timp ce toate privirile se îndreaptă către Nevada, unde victoria pare să fie de partea democraților.

Victoria lui Kelly, care a fost ales în 2020 pentru a ocupa mandatul regretatului senator GOP John McCain, a culminat cu un șir de victorii pentru democrați vineri seara, în timp ce buletinele de vot au continuat să fie numărate cu minuțiozitate în Occident. Înfrângerea de către Kelly a capitalistului de risc Blake Masters a marcat încă o respingere de către alegători a unui candidat susținut de Trump, pe care democrații l-au prezentat drept un extremist.

Democrații dețin 49 de locuri în Senat

Până acum, democrații vor deține 49 de locuri în Senat, iar republicanii vor deține 49 – ceea ce înseamnă că democrații au nevoie doar de un singur loc pentru a obține majoritatea în Senat (cu vicepreședintele Kamala Harris votând pentru departajare). Ei ar putea atinge acel prag critic de 50 de locuri dacă vor avea succes în Nevada, unde senatorul democrat Catherine Cortez Masto se apropie de republicanul Adam Laxalt, fostul procuror general al statului – care a numit alegerile prezidențiale din 2020 „falcate”.

Cursa pentru Senatul din Nevada a fost blocată de luni de zile, dar ar putea determina în cele din urmă echilibrul de putere în camera superioară. Democrații își apără, de asemenea, un loc în Georgia, unde senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker se îndreaptă către un tur de scrutin din 6 decembrie, potrivit CNN.

Democrații au reușit să reducă din câștigul anticipat al republicanilor

Controlul Casei SUA este încă în balanță. Dar este clar că, chiar dacă republicanii vor câștiga majoritatea, aceasta va fi cu o marjă mult mai subțire decât au sperat liderii GOP. Acest rezultat neașteptat a produs deja recriminări și bănuieli ale liderilor republicani, inclusiv liderul minorității din Camera, Kevin McCarthy, care sperase să iasă din aceste concursuri cu un mandat clar de a deveni următorul lider al majorității din Camera.

Șirul de victorii ale democraților vineri seara a marcat o inversare uimitoare a norocului pentru un partid care părea să aibă probleme serioase înainte de alegerile de marți. Candidați precum Kelly și Cortez Masto lucrau sub ratingurile scăzute de aprobare ale președintelui Joe Biden, un climat economic nefavorabil – cu inflația și prețurile mari ale gazelor care ciupeau bugetele familiilor din toată țara – și se confruntau cu tendințe istorice care tind să ducă la pierderi abrupte în primul ciclu de jumătate de mandat al unui nou președinte.

author avatar
Andreea Vlad