AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI ÎN SUA. Democraţii bifează și Nevada și păstrează majoritatea în Senatul...

ALEGERI ÎN SUA. Democraţii bifează și Nevada și păstrează majoritatea în Senatul american

alegeriALEGERI ÎN SUA. Democraţii bifează și Nevada și păstrează majoritatea în Senatul american

Victorie uriașă pentru democrați, duminică dimineață. Cursa crucială de la Senat din Nevada a fost câștigată de senatoarea democrată în funcție, Catherine Cortez Masto, care l-a învins pe republicanul Adam Laxalt, succesorul ei în biroul procurorului general.

Conform CNN, Cortez Masto a obţinut 48.7 la sută din voturi, faţă de 48.2 la sută câştigate de Laxalt.

Democraţii au cu un loc mai mult în Senat decât republicanii

Democraţii îşi vor păstra majoritatea restrânsă în Senat în următorii doi ani, conform proiecţiilor CNN, după victoria din Nevada. Democraţii au acum 50 de locuri în Senat faţă de 49 de locuri ale republicanilor, anunță news.ro.

Cu o majoritate de 51, democrații nu ar mai avea nevoie de votul hotărâtor al vicepreședintei. Senatul american este și cel care aprobă politicile de politică externă ale președintelui SUA – aprobă tratate, mandate de ambasadori și, în cazul unui blocaj după alegeri, este camera care alege vicepreședintele Statelor Unite.

Democraţii îşi apără, de asemenea, un loc în Georgia, unde senatorul democrat Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker se îndreaptă spre un nou tur de scrutin la 6 decembrie.

Republicanii, care se așteptau la așa-zisul „val roșu”, adică la majorități covârșitoare și în Senat și la Cameră vor trebui să se mulțumească cu cel mult o majoritate de câteva locuri în Camera Reprezentanților.

author avatar
Andreea Vlad