AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri în SUA. Biden, „pregătit să lucreze” cu opoziția republicană. Controlul Congresului,...

Alegeri în SUA. Biden, „pregătit să lucreze” cu opoziția republicană. Controlul Congresului, încă incert

Alegeri în SUA. Biden, „pregătit să lucreze” cu opoziția republicană. Controlul Congresului, încă incert/ Foto: The White House

Președintele Joe Biden s-a declarat „pregătit să lucreze cu opoziția republicană”, susținând că este deschis la toate „ideile bune”.

Bătălia pentru controlul Congresului american continuă în urma alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii părând să se apropie de o majoritate în Camera Reprezentanților, miercuri, dar fără să se producă „valul roșu” prezis.

Colaborare, dar cu linii roșii

Privându-l fără îndoială pe Donald Trump de o trambulină în dorința sa de a recâștiga Casa Albă.  Fostul președinte a recunoascut de altfel pe rețeaua sa de socializare, Truth,  rezultate „oarecum dezamăgitoare”. Mulți dintre locotenenții săi au fost înfrânți. Iar unul dintre potențialii săi rivali pentru nominalizarea republicană, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a furat spectacolul, fiind reales triumfător.

Joe Biden s-a exprimat a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului în care partidul său a limitat pagubele într-un scrutin tradițional dificil pentru partidul aflat la putere, care au fost considerate un test pentru viitorul său politic. Liderul democrat s-a declarat „pregătit să lucreze cu opoziția republicană”, susținând că este deschis la toate „ideile bune”, dar a stabilit mai multe linii roșii privind securitatea socială, avortul și schimbările climatice, informează 20 Minutes.

„Ieri am avut alegeri. A fost o zi bună, cred, pentru democrație. Și cred că a fost o zi bună pentru America”, a declarat președintele în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, miercuri, salutând faptul că alegerile s-au desfășurat „aparent fără interferențe”.

Rezultatul bătăliei pentru controlul Congresului american rămâne incert. Cu o victorie mai puțin clară decât se aștepta, republicanii ar urma să câștige Camera Reprezentanților. Joi, la ora 6.45, republicanii erau încă în frunte în cursa pentru Cameră , cu 210 mandate față de 191 ale democraților, potrivit celor mai recente proiecții ale site-ului american Decision Desk HQ.

Situație pe muchie de cuțit în Senat

În Senat, unde democrații dețineau o majoritate foarte mică înainte de alegeri, situație este mai complicată. Joi, la ora 6.45, democrații aveau 48 de locuri, iar republicanii 49, dar rezultatele din statele Georgia, Arizona și Nevada sunt cruciale pentru un control  al Senatului.

Numărătoarea era încă în curs de desfășurare în Nevada și Arizona, unde democrații vizează victoria, iar rezultatul votului în aceste state rămâne incert. În cazul în care niciun partid nu câștigă în cele două state, rezultatul votului din Georgia va fi decisiv pentru cine controlează Senatul, deși ar putea fi necesar un tur de scrutin pentru a determina câștigătorul.

Marți, americanii au ieșit la urme să-i aleagă pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, 35 din 100 de senatori și 36 din 50 de guvernatori, precum și mii de aleși locali din întreaga țară.

 

 

author avatar
Tudor Borcea