AcasăȘTIRI EXTERNEUPDATE| Alegeri europarlamentare Franța. Macron, spulberat! Marine Le Pen a cucerit Hexagonul!

UPDATE| Alegeri europarlamentare Franța. Macron, spulberat! Marine Le Pen a cucerit Hexagonul!

Alegeri europarlamentare Franța. Macron, spulberat! Marine Le Pen a cucerit Hexagonul!Alegeri europarlamentare Franța. Macron, spulberat! Marine Le Pen a cucerit Hexagonul!

Exit-pollurile arată că Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi la alegerile europene care au avut loc Duminică în Franţa.

UPDATE Macron dizolvă Parlamentul!

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale pentru a convoca noi alegeri. „Nu pot să mă prefac că nu s-a întâmplat nimic”, a spus Macron, comentând rezultatul slab al partidului său la alegerile europene.

Alegerile legislative anticipate în Franța vor avea loc „pe 30 iunie și 7 iulie”, a spus el. Înfrângerea clară a candidatului său, Valerie Hayer, în favoarea liderului Adunării Naționale, Jordan Bardella, l-a convins pe Macron să dizolve Adunarea Națională și să convoace alegeri anticipate.


Conform AFP, rezultatul este mai mult decât dublu faţă de cel obținut de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi.

Locul al 3-lea este ocupat, cu 14% din voturi, de lista social-democratului Raphael Glucksmann.

Blocul Renaissance al lui Macron a scăzut de la 22,42% acum cinci ani, la circa 15% în 2024, după cum arată Reuters.

„Urmaşul” politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor.

„Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul”, a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

„Preşedintele Macron este slăbit în această seară”, a insistat Bardella, afirmând că Macron ar trebui să convoace noi alegeri legislative în Franţa după rezultatele de duminică seara.

CITEȘTE ȘI

Naționaliștii câștigă teren în Occident. Rezultate șoc in Austria și Germania

author avatar
Mihail Ioan