AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri Bulgaria. Generalul Rumen Radev câștigă un nou mandat de președinte. Ce...

Alegeri Bulgaria. Generalul Rumen Radev câștigă un nou mandat de președinte. Ce scor a obținut

Rumen RadevCriză politică la Sofia. Bulgaria, nou guvern interimar condus de Gulub Donev. Alegeri anticipate pe 2 octombrie

Preşedintele în exerciţiu al Bulgariei, Rumen Radev, obține un nou mandat. Sondajele îl dau câștigător cu aproximativ 65% din voturi. În primul tur, acesta a obținut 49% din voturi, fiind considerat favoritul votului de duminică.

Rumen Radev, care este sprijinit de Partidului Socialist Bulgar, a câştigat cu aproape două treimi din voturi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria desfăşurat duminică.

Contracandidatul său Anastas Gherdjikov (58 de ani), sprijinit de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, a luat 32-33% din voturi, potrivit sondajelor realizate de Alpha Research şi Gallup International.

Rumen Radev este un președinte pro-rus

Fost comandant al forţelor aeriene, Radev a câştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020, potrivit Agerpres.

De partea sa, Anastas Gherdjikov, rector al Universităţii din Sofia, l-a acuzat pe Radev că îi învrăjbeşte pe bulgari. El a promis să unească ţara, care a fost afectată grav de crize cauzate în special de pandemia de COVID-19 şi de creşterea preţului energiei.

author avatar
Andreea Vlad