AcasăȘTIRI EXTERNEAlegeri Bulgaria. Boiko Borisov vrea un guvern de experți, după victoria GERB...

Alegeri Bulgaria. Boiko Borisov vrea un guvern de experți, după victoria GERB în alegeri

Boiko BorisovAlegeri Bulgaria. Boiko Borisov vrea un guvern de experți, după victoria GERB în alegeri

Alegeri Bulgaria. Partidul premierului Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a câștigat alegerile legisative de duminică cu 24,2%, potrivit rezultatelor oficiale parțiale.

Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic, având în vedere că partidul său nu a obținut majoritatea absolută. „Propun să facem pace – haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm”, a declarat Borisov.

Într-un video postat pe Facebook, Boiko Borisov s-a adresat partidelor antisistem: „Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm”.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni şi nu poate fi exclusă nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasă a partidului ITN complicând şi mai mult viitoarele negocieri. Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate.

Surpriza de la alegeri

Pe locul al doilea la alegerile din Bulgaria se plasează o nouă mișcare populistă antisistem, condusă de o vedetă T. Noua formațiune populistă antisistem ”Există un Astfel de Popor” (ITN) condusă de vedeta TV și cântărețul Slavi Trifonov s-a plasat pe locul al doilea cu 19%, urmată de socialiști cu 14,9%.

Partidul anticorupție Bulgaria Democrată și Alianța de centru-stânga ”Jos Mafia!” care au stat la baza masivelor proteste anticorupție cerând demisia lui Borissov au obținut 11% și, respectiv, 5,1% . Partidul etnicilor turci Mișcarea pentru drepturi și libertăți a obținut 8,7% din voturi, în timp ce naționaliștii de la VMRO, actualul partener de coaliție al conservatorilor premierului, au câștigat doar 3,6%, aflându-se deocamdată sub pragul electoral de 4%.

author avatar
Andreea Vlad