AcasăȘTIRI EXTERNEAlba-neagra în Marea Neagră cu navele americane. US Navy menține ceața asupra...

Alba-neagra în Marea Neagră cu navele americane. US Navy menține ceața asupra intențiilor sale

Alba-neagra în Marea Neagră cu navele americane. US Navy menține ceața asupra intențiilor sale

În timp ce Moscova a anunțat desfășurarea de exerciții militare în vecinătatea frontierei cu Ucraina, unde s-au observat mișcări semnificative de trupe în ultimele zile, două distrugătoare americane trebuiau să tranziteze prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, pe 14 și respectiv 15 aprilie. Cel puțin, asta a sugerat o notificare din partea US Navy către autoritățile turcești.

În conformitate cu Convenția de la Montreux, adoptată în 1936 pentru reglementarea navigației în cele două strâmtori turcești, țările care nu se învecinează cu Marea Neagră au obligația de a anunța trecerea navelor lor cu cel puțin două săptămâni înainte.

Potrivit presei turcești, s-a vorbit despre o desfășurare a navei USS Donald Cook (distrugător cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke) și navei USS Roosevelt (din aceeași clasă) în Marea Neagră, două distrugătore nave afectate de obicei la Rota, în Spania.

Cu toate acestea, aceste informații s-au dovedit a fi eronate. Cel puțin despre USS Donald Cook se știe că va lua direcția Statelor Unite.

În orice caz, nici o navă americană nu a fost văzută în cele două strâmtori turcești în ziua de 14 aprilie. Agenția de știri turcească Anadolu a raportat atunci că trecerea navelor marinei americane a fost „anulată” și că nu a fost trimisă nici o notificare către Ankara cu privire la o posibilă amânare a desfășurării lor.

„Stați departe de Crimeea și de Marea Neagră”

Și asta, la o zi după ce Moscova i-a cerut Washingtonului să stea departe de Crimeea și de Marea Neagră, unde Marina Rusă urmează să efectueze manevre care vor dura două săptămâni.

„Avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine pentru ei să stea departe de Crimeea și coastele noastre din Marea Neagră. Va fi spre binele lor ”, a declarat Sergei Riabkov, viceministrul rus de Externe, la 13 aprilie.

Aceste nave „nu au absolut nimic de făcut în apropierea țărmurilor noastre. Aceasta este o acțiune pur provocatoare. Vor să ne testeze punctele forte, să se joace cu nervii noștri. Nu vor reuși”, a adăugat el, subliniind „riscul ridicat de incidente”.

A renunțat Pentagonul să trimită două nave în Marea Neagră după acest avertisment? În orice caz, asta sugerează aparențele.

Pe de altă parte, se știe că Marina SUA nu anunță în avans desfășurarea și operațiunile navelor sale, ceea ce a confirmat și un purtător de cuvânt al Flotei a 6-a a SUA. „Desfășurăm în mod regulat operațiuni în Marea Neagră împreună cu aliații și partenerii noștri, în conformitate cu Convenția de la Montreux”, a adăugat el.

Când zicem că venim, zicem

Oficialii SUA, relatează Reuters, au declarat că autoritățile turcești „poate au înțeles greșit notificarea inițială” și că trimiterea a două nave de luptă nu a fost niciodată confirmată.

„Statele Unite trimit frecvent notificări Turciei pentru un potențial acces la Marea Neagră. O cerere nu înseamnă neapărat că navele vor și trece (prin strâmtori), dar ea garantează că vor avea deja autorizațiile cerute, dacă este necesar”, a spus un oficial american, citat de Opex 360.

Între timp, marina rusă și-a început manevrele în Marea Neagră, cu exerciții anti-nave. Și, la rândul lor, forțele ucrainene au făcut același lucru cu un exercițiu antitanc organizat lângă granița cu Crimeea.

În momentul în care a vorbit cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că NATO va „răspunde acțiunilor agresive ale Rusiei în și în împrejurimile Ucrainei. Rămâne de văzut și cum.

author avatar
Tudor Borcea
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger