AcasăȘTIRI EXTERNEAl-Qaeda îi felicită pe talibani. „Jihadul, singura care realistă”

Al-Qaeda îi felicită pe talibani. „Jihadul, singura care realistă”

Al Qaeda îi felicită pe talibani. „Jihadul, singura care realistă”

Considerată de Statele Unite drept cea mai periculoasă ramură a Al-Qaeda, Aqpa se angajează să continue jihadul și salută sosirea talibanilor în Afganistan.

Grupul jihadist Al-Qaeda în peninsula Arabică (Aqpa) i-a felicitat pe talibani pentru recenta lor preluare a puterii în Afganistan și i-a îndemnat să continuie jihadul.

„Jocul democrației, un miraj”

„Această victorie și această preluare a puterii ne dezvăluie că jihadul și lupta reprezintă modalitatea legală și realistă, pe baza Shariei, de a restabili drepturile (și) de a expulza invadatorii și ocupanții”, a declarat într-un comunicat ramura yemenită a Al-Qaeda.

Talibanii oferiseră un sanctuar Al-Qaeda în timpul precedentului lor regim, din 1996 până în 2001, determinând SUA să invadeze Afganistanul în fruntea unei coaliții internaționale și să le răstoarne regimul ca răspuns la atacurile din 11 septembrie.

De asemenea, Aqpa a calificat „jocul democrației” drept „miraj”, potrivit comunicatului de presă transmis de site-ul specializat SITE, care monitorizează rețelele jihadiste din întreaga lume.

Legături strânse, dar discrete

Statele Unite consideră Aqpa drept cea mai periculoasă ramură a rețelei globale Al-Qaeda și i-a țintit luptătorii din Yemen după atacurile din 11 septembrie 2001.

Luni, luptătorii Aqpa au sărbătorit întoarcerea talibanilor la putere în Afganistan cu artificii și focuri de armă trase în aer, în anumite provincii din Yemen, scrie Le Point. În negocierile lor recente cu americanii, talibanii au promis că nu vor proteja luptători Al-Qaeda. Experții cred, totuși, că cele două mișcări vor păstra legături strânse, dar mai discrete.

author avatar
Tudor Borcea
370 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger