AcasăȘTIRI EXTERNEAl doilea val de sărăcie din istoria lumii. Criză fără precedent în...

Al doilea val de sărăcie din istoria lumii. Criză fără precedent în Liban

Steve H. Hanke, profesor de economie aplicata la Universitatea Johns Hopkins, SUA, a prezentat recent un studiu în care afirmă că Libanul este lovit de hiperinflație.

Potrivit profesorului american, Libanul se alătură astfel Venezuelei, care  a simțit repercursiunile celui de-al doilea val din ultimii ani ai acesteri situații dezastruoase.

Steve H. Hanke a explicat că hiperinflația se manifestă când rata inflației a unei țări depășește 50% într-o perioadă de timp, definită de Hanke drept 30 de zile consecutive.

Cauzele hiperinflației

„Libanul este prima tara din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord care a experimentat o hiperinflatie”, a spus Hanke, care impreuna cu colegul sau, Nicholas Krus, a urmarit alte 61 de episoade de hiperinflatie in istoria lumii, cum ar fi Ungaria in 1945 si Iugoslavia intre 1992 si 1994, cand hiperinflatia a atins maximul 313 milioane la suta pe luna.

„Cauzele de baza ale inflatiei sunt intotdeauna aceleasi. Guvernele incep sa adune deficite bugetare din ce in ce mai mari si solicita ca banca centrala sa finanteze aceste deficite, deoarece caile de finantare prin impozitelor si obligatiuni sunt ineficiente. In hiperinflatii, bancile centrale trebuie sa finanteze practic toate operatiunile fiscale ale guvernelor”, a spus Hanke.

O astfel de criză a mai avut loc în Liban în timpul războiului civil din 1975-90.

Acum, situația din Liban a fost generată din cauza neplății datoriilor în luna martie.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Credit Libanais, cheltuielile cu mâncarea și îmbrăcămintea au crescut cu 172% în mai față de aceași lună din 2019.

„Zimbabwe, Siria, Sudan si Iran se confrunta cu o inflatie in crestere, dar nu sufera in prezent hiperinflatie”, a spus Hanke.

Trei sferturi din populație în pragul sărăciei

Până la debutul hiperinflației, salariul de 600.000 de lire pe lună pe care o persoană îl obținea era echivalentul a 400 de dolari pe lună, ceea ce ajungea pentru un trai modest, dar sigur. În prezent, acest salariu a scăzut la 60 de dolari pe lună din cauza prețurilor lucrurilor de bază care au explodat. Pâinea care avea preț fix fiind subvenționată de stat a înregistrat creșteri semnificative.

Potrivit statisticilor, peste 45% din populație trăiește sub pragul sărăciei și aproximativ 33% sunt șomeri.

Zeci de mii de firme au faliment, iar cele care au mai rămas încearcă cu disperare să supraviețuiască.

Ca urmare a crizei, 75% din populația din Liban poate ajunge în sărăcie, potrivit unei estimari a ministrului afacerilor sociale din Liban, potrivit mediafax.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger