AcasăȘTIRI EXTERNEAl doilea tur al alegerilor municipale în Italia. Bătălia grea se dă...

Al doilea tur al alegerilor municipale în Italia. Bătălia grea se dă la Roma și Torino

Al doilea tur al alegerilor municipale în Italia. Bătălia grea se dă la Roma și Torino

Italienii sunt așteptați duminică, 17 octombrie, și luni, 18 octombrie, pentru a alege primarii în localitățile aflate în balotaj după primul tur al scrutinului care s-a desfășurat la 3-4 octombrie.

Duelurile dreapta-stânga sunt foarte așteptate, mai ales la Roma și la Torino, unde unde Mișcarea 5 Stele a condus în ultimii cinci ani. Votul este însă o oportunitate de a măsura starea forțelor care susțin guvernul lui Mario Draghi.

Stânga are avantaj din primul tur

Acum cinci ani, Mișcarea 5 Stele (M5S) s-a instalat în Roma și Torino. S-a vorbit despre o nouă eră în politica italiană, semnificând sfârșitul unei vechi ordini. Dar Beppe Grillo și trupele sale au pierdut controlul.

Pentru gestionarea vieții lor de zi cu zi, italienii au ales însă să se bazeze pe partidele tradiționale: conform rezultatelor primului tur, majoritatea alegătorilor par să dorească să se lipsească de M5S și probabil să favorizeze stânga.

Dacă candidații coaliției de dreapta au avut scoruri dezamăgitoare, rezultatele de luni vor arăta dacă se confirmă această tendință. Prin rezultatele lor se va măsura viitorul raportului de forțe dintre liderul extremei drepte, Matteo Salvini, care sprijină guvernul Draghi, și Giorgia Meloni, care, în fruntea partidului tradițional de dreapta, Fratelli D’Italia, este în opoziție, scrie RFI.

Partidul Democrat vrea „marele șlem”

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) speră să câștige toate marile orașe italiene. După victoriile dobândite în urmă cu două săptămâni la Bologna, Napoli și Milano, el mai trebuie să recâștige Torino și Roma. Ar fi atunci „marele șlem”, după ani de „pedepse” electorale.

O astfel de lovitură din partea PD ar consolida guvernul Draghi, al cărui centru-stânga este cel mai puternic pilon.

Duel indecis în capitală

De partea sa, capitala Italiei este scena unui meci indecis între candidatul de centru stânga Roberto Gualtieri și candidatul de dreapta și de extremă dreapta Enrico Michetti. Scrutinul municipal începe a doua zi după o mare manifestație la Roma unde s-a cerut interzicerea extremei drepte, după violente manifestații împotriva pașaportului sanitar în weekendul precedent. În timpul căruia candidatul dreptei a făcut obiectul acuzațiilor de antisemitism și atitudine pro-fascistă.

Sondajele îl dau pe fostul ministru al Economiei și Finanțelor Roberto Gualtieri (Partidul Democrat, PD), favorit în fața lui Enrico Michetti, avocat și gazdă radio. Ambii candidați au 55 de ani.

„Lobby” evreisc și salutul fascist

În primul tur, Enrico Michetti a câștigat 30% din voturi și Roberto Gualtieri 27%, dar acesta din urmă ar trebui să recupereze o bună parte din voturile candidatului centrist independent, Carlo Calenda, și al primarul Virginia Raggi (Mișcarea 5 Stele), antisistem), învinsă în primul tur.

Enrico Michetti a fost acuzat de antisemitism din cauza unui articol care pretindea existența unui „lobby” evreiesc „capabil să decidă soarta planetei” pe care l-a scris anul trecut și a fost scos la lumina de un ziar de stânga. De asemenea, el a sugerat în acest an să se utilizeze în timpul pandemiei coronavirusului salutul roman cu brațul ridicat, utilizat în mod obișnuit de fasciști, asigurând că este mai „igienic”.

Michetti este susținut de o alianță a partidelor Fratelli d’Italia (Frații Italiei), Liga și Forza Italia. Matteo Salvini a descris demonstrația împotriva extremei drepte drept o manevră electorală a stângii, scrie Sud-Ouest fr.

Al doilea tur în aproximativ 60 de orașe

Campania municipală a fost dominată de reclamații cu privire la deteriorarea situației din metropola cu 2,8 milioane de locuitori, una dintre cele mai mari din Europa, până la punctul în care mistreții, atrași de movilele de gunoi neridicate, circulă regulat în anumite zone rezidențiale. „Roma nu poate să se resemneze vorbind doar despre gunoi și gropi”, a declarat vineri Roberto Gualtieri în timpul ultimei sale întâlniri electorale dinaintea scrutinului. „Roma este o mare capitală europeană”.

Enrico Michetti, care se referă frecvent la gloria Romei antice, și-a încheiat campania într-o piață din apropiere declarând că există „multă afecțiune în acest oraș, multă dorință de a renaște și de a învia”. Dincolo de Roma, Trieste și Torino, alegătorii votează și în alte șaizeci de orașe. În primul tur, partidele de extremă dreaptă au avut rezultate slabe și au pierdut bătălia în mai multe orașe cheie, cum ar fi Milano, Napoli și Bologna.

author avatar
Tudor Borcea