AcasăȘTIRI EXTERNEAl cincilea val. Covid și gripa, cocktailul exploziv care ne așteaptă iarna...

Al cincilea val. Covid și gripa, cocktailul exploziv care ne așteaptă iarna aceasta

Un al cincilea val de Covid-19 apare. Cum se va combina cu gripa? 18 luni de pandemie și gesturi de barieră nu sunt lipsite de efecte asupra sistemului nostru imunitar.

Deși infecțiile cu Covid sunt în prezent la niveluri scăzute sau în scădere în majoritatea țărilor occidentale (cu excepția Marii Britanii), dar la niveluri ridicate în Est, mai este mult de parcurs până când amenințarea pandemiei se va termina.

Răspunsuri imunitare similare

Una dintre marile preocupări din această iarnă este să știm dacă va exista, din nou, o reapariție puternică a Covid-19 și dacă alte boli respiratorii vor reveni în forță în paralel- în special gripa. Atât în ​​emisfera sudică, cât și în cea nordică, infecțiile gripale în iarna trecută au scăzut și au dispărut în mare parte la scurt timp după pandemie. Măsurile de distanțare fizică au fost și mai eficiente în combaterea gripei.

Din păcate, asta înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru ca gripa să fie deosebit de gravă anul acesta. Într-un fel, răspunsurile imunitare la Covid și gripă sunt similare. O infecție sau vaccinare relativ recentă oferă o bună protecție împotriva infecțiilor ulterioare, dar care tind să se estompeze rapid. Reinfecțiile precoce sunt de obicei asimptomatice sau relativ ușoare.

Dar cu cât este mai mare întârzierea dintre dobândirea imunității și reinfecție, cu atât mai gravă este probabil infecția ulterioară, scrie The Conversation.

Acest lucru este deosebit de clar când ne uităm la modul în care gripa afectează oamenii care locuiesc pe insule îndepărtate. Deoarece pot trece perioade lungi de timp fără a fi expuși la acest agent patogen, atunci când îl contractează, ratele lor de deces sunt mai mari. Un studiu asupra oamenilor care trăiesc în Tristan de Cunha, un grup de insule izolate din Atlanticul de Sud, a constatat că a avea câțiva ani între două expuneri la gripă părea să crească riscurile.

Suntem mai puțin înarmați decât de obicei în fața gripei

Într-un fel, cu toții trăim pe insule îndepărtate de la începutul anului 2020 din cauza izolărilor succesive, a restricțiilor de călătorie și a muncii la domiciliu. Prin urmare, există temerea că măsurile de control Covid au limitat sever expunerea publicului la gripă în cursul ultimelor 18 lunu, imunitatea scăzând în întreaga populație.

Când gripa va reveni, poate afecta mai mulți oameni și poate provoca boli mai grave decât într-un sezon normal. Același lucru va fi probabil valabil și pentru alți viruși respiratoria. De fapt, s-ar putea să fie deja cazul: Recent, au existat numeroase rapoarte de răceli deosebit de severe în Marea Britanie.

Cu toate acestea, nu este ușor de prezis când exact va reveni gripa sau cât de mult mai gravă sau mai frecventă va fi. În prezent, ratele gripei sunt încă destul de scăzute, dar asta s-ar putea schimba rapid dacă virusul începe să se răspândească.

Cât de eficiente vor fi vaccinurile ?

Din fericire, avem vaccinuri antigripale sigure și eficiente care reduc atât riscul de infecție, cât și de îmbolnăvire gravă. Dar nu sunt la fel de eficiente ca majoritatea vaccinurilor actuale împotriva Covid-19. În plus, eficacitatea lor variază de la an la an. Pe măsură ce virusurile gripale suferă mutații mai repede, mai multe tulpini circulă în cele din urmă și se schimbă în fiecare an. Dacă tulpina dominantă a virusului de iarnă nu a fost inclusă atunci când a fost conceput vaccinul, eficacitatea acestuia va fi mai mică.

Recomandările pentru care versiuni ale virusului să includă  vaccinurile anuale împotriva gripei – create separat pentru iernile emisferei nordice și ale emisferei sudice – sunt făcute de OMS, care evaluează tulpinile care au circulat înainte.

O specificitate a iernii care se profilează: cazurile de gripă fiind puține în ultimele 18 luni, a fost mai dificil decât de obicei să prezicem care tulpini vor fi dominante în această iarnă. Deci, pe lângă faptul că suntem potențial mai susceptibili la gripă din cauza apărării imune mai slabe, există și un risc mai mare de a avea un vaccin mai puțin eficient.

Cum se combină totul cu Covid

Chiar înainte de pandemie, gripa hibernală exercita în fiecare an o presiune semnificativă asupra serviciilor de medicină general și a spitalelor. Gestionarea acesteia într-un moment în care serviciul de sănătate primește deja mulți pacienți cu Covid ar fi deosebit de dificilă și ar intensifica presiunea asupra serviciului de sănătate.

Există un risc suplimentar: co-infecția. Este posibil să contractați Covid în același timp cu o altă infecție – bacteriană, fungică sau virală. De fapt, un studiu care a analizat pacienții internați pentru Covid a estimat că 19% dintre aceștia aveau și o altă infecție. Și s-a constatat că pacienții co-infectați erau susceptibili de deces.

La începutul pandemiei, în timp ce gripa încă circula, oamenii de știință britanici au reușit să compare rezultatele persoanelor atinse doar de Covid și celor cu o co-infecție Covid-gripă. Persoanele cu co-infecție erau de două ori mai susceptibile să fie internate la terapie intensivă, de a necesita ventilație și de a muri decât cele care au avut doar Covid, scrie Slate.

Nu se poate spune dacă vom vedea o epidemie majoră de gripă anul acesta. Chiar dacă de data aceasta nu se întâmplă, este aproape sigur că se va întâmpla în viitorul apropiat. Când gripa revine, este probabil să afecteze mai mulți oameni decât în ​​majoritatea anilor pre-Covid și să provoace mai multe decese – dar cât de multe?

În timpul unei ierni „rele” gripa a ucis peste 20.000 de oameni în Anglia. În Franța, 2 până la 8 milioane de oameni sunt de obicei afectați cu un exces de mortalitate de 10.000 până la 15.000 de decese.

Din cauza amenințării directe pe care o reprezintă – și a presiunii crescute pe care gripa o va exercita asupra serviciilor de sănătate, susceptibile să se lupte încă ca să facă față Covid-19, este de două ori important ca publicul să accepte oferta de vaccinuri antigripal și vaccinuri de rapel anti-Covid.

author avatar
Tudor Borcea
844 afisari

5 COMENTARII

  1. Bai, deja incep sa dea coltul toti dublu vaxxinatii in cap, azi a cazut unul de 30 de ani in Bukale, langa o statie de autobuz, ala era vaxinat in cap, ca altfel dadeau la stire ca era ne-vaxxinat in cap !! Plus, ca in Occidentul decadent si ateu deja cad ca mustele toti asti avaxinati in cap, mor aia cu sutele in fiecare zi, numai ca propaganda nazista a komisarului nazist Ursulei von der Lies (Minciuni) nu lasa ca nici o astfel de stire sa treaca pe acolo !! Hah ha ha, bai astia din turma de vaxinati incap ai lui Matu, incepeti sa va faceti testamentele, e timpul !! Ha ha ha 🙂 Bai, voiaj palacut spre, si mai ales, sedere placuta si foarte pre-lungita in Iad, bai adoratorilor diavolului, a-ti primit acum de la elitele globaliste ceea ce chiar meritati !! Luati0o in mana acum, bai turma de 5 milioane de dublu vaxxinati inca p ai Matului, in afara da aia 2 milioane, care fiind mai smecheri de felul lor, numai au facut rost de hartii, si se trag pe fund acum, aia nu prea se mai amesteca in multime !! Ha ha ha 🙂 Multumim Matule, hai cu reducerea turmei de vaxinati in cap, mai e multa munca acolo !!

  2. Ba, de cand e lumea o boala atat de grava cum zic astia omora pana la extinctie tot ce putea nu astepta valurile trambitate de toti propagandistii nemetnicilor care vor dictatura mondiala nedicala si financiara!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri