AcasăȘTIRI EXTERNEAirbus obține o mega-comandă la Salonul Aeronautic din Dubai

Airbus obține o mega-comandă la Salonul Aeronautic din Dubai

Airbus obține o mega-comandă la Salonul Aeronautic din Dubai

Airbus și-a asigurat o comandă grupată pentru 255 de avioane A321 cu un singur culoar, din partea a patru companii, la deschiderea Dubai Airshow, primul salon de profil important de la începutul pandemiei Covid-19.

Cu acest anunț, producătorul european de avioane confirmă ascendența câștigată asupra rivalului său american Boeing, care s-a prezentat doar o comandă pentru conversia în avioane cargo a 11 aparate B737 din generația anterioară.

Suma reală a tranzacției, la secret

Mega-comanda Airbus vine de la patru companii aeriene aparținând companiei americane de investiții specializată în transportul aerian Indigo Partners.

În detaliu, 102 aeronave sunt destinate companiei maghiare low-cost Wizz Air, 91 pentru compania low-cost American Frontier Airlines, 39 pentru compania mexicană Volaris și 23 pentru compania chiliană Jetsmart, potrivit unui comunicat de presă.

Valoarea comenzii se ridică la peste 33 de miliarde de dolari (aproape 29 de miliarde de euro) conform ultimului preț de catalog publicat în 2018 de producătorul de avioane, un tarif aproape niciodată aplicat. Suma reală a tranzacției nu a fost dezvăluită.

De fapt, o astfel de comandă grupată permite cumpărătorilor să obțină un preț atractiv, a admis Guillaume Faury, președintele executiv al Airbus, scrie AFP.

Un sector lovit puternic de pandemie

În ciuda unei reveniri în această vară, traficul aerian global este doar la jumătate din ceea ce era înainte de criza Covid-19 și se așteaptă să revină la nivelul din 2019 doar între 2023 și 2025.

Segmentul de aeronave cu un singur culoar și rute pe distanță medie, mai puțin supus restricțiilor de trafic decât călătoriile pe distanțe lungi, este așteptat să repornească primul.

Mai general, această comandă confirmă interesul crescând al companiilor aeriene pentru modelul A321, care reprezintă acum aproape 60% din comenzile pentru avioanele din familia A320 (A319, A320 și A321).

Și producătorul european de avioane are mulți ani de producție în față, cu peste 7.500 de avioane monoculoar în carnetul de comenzi.

author avatar
Tudor Borcea