AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistanul marchează sfârșitul Imperiului American?

Afganistanul marchează sfârșitul Imperiului American?

De ce americanii au EŞUAT dramatic în Afganistan. Ce a lăsat în urmă retragerea în grabă a forţelor NATO

Pofta Statelor Unite de a intra în conflict pentru a-și păstra dominația globală pare să se diminueze.

Cea mai bogată țară cu cei mai puternici militari din lume a cheltuit două trilioane de dolari în Afganistan și a detașat până la 775.000 de soldați de la invazia din 2001.

Și când a decis să se retragă, aliații săi afgani s-au predat într-o săptămână.

Poate că este prea devreme pentru a declara declinul SUA, dar ultimele două decenii au adus schimbări semnificative în dinamica geopolitică globală.

Așa cum a susținut comentatorul politic Fareed Zakaria în cartea sa The Post-American World, „Faptul că noile puteri își afirmă mai puternic interesele este realitatea lumii post-americane”.

Până în 1913, SUA devenise o putere economică majoră, deși una cu puțin interes pentru problemele globale.

Acest lucru s-a schimbat odată cu intervenția sa în primul război mondial din partea Puterilor Aliate, asigurându-le victoria.

După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a devenit clar că SUA înlocuiau Imperiul Britanic ca putere dominantă în mare parte a lumii. Și mai puțin de 50 de ani mai târziu, Washingtonul a rămas victorios, în timp ce Blocul de Est și Uniunea Sovietică s-au prăbușit.

America a ajuns să domine lumea, dar dimensiunea sa morală a început să se destrame, când a invadat Irakul în 2003, nu numai cu nesocotirea Organizației Națiunilor Unite, ci și cu propagarea minciunilor despre regimul lui Saddam Hussein care deține arme de distrugere în masă.

De asemenea, credibilitatea ordinii economice a fost afectată de marea recesiune din 2008, când marile instituții financiare americane s-au prăbușit una după alta.

Toate acestea au coincis cu renașterea Rusiei și apariția Chinei ca putere economică globală. În anii 2010, au început să apară semne ale crizei socio-politice interne prin care trecea America.

În acest context, retragera umilitoare din Afganistan poate să încheie secolul dominației americane, comentează Al Jazeera.

America rămâne cea mai mare putere militară din lume. Dimensiunea și influența economiei sale rămân formidabile. Totuși, ceea ce s-a schimbat este apetitul pentru conflicte directe și indirecte pentru a-și menține puterea.

Aliații SUA – în Afganistan și în alte părți – sunt primii care simt această aversiune din ce în ce mai mare față de dominația globală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
795 afisari

7 COMENTARII

  1. Corupția, interesele corporațiilor divergente cu cele ale statului, criza economica, lipsa unui șef și a unei comenzi unice, datoria imensa, apariția unui alt pol mondial de putere sunt numai câteva dintre cauzele prăbușirii imperiului. By, by, America.

  2. REACTIA ANTIAMERICANA ,ANTI SUA NU-I DE IERI !, ATI INGROPAT AMINTIRILE VIETNAMULUI ?,ATI INGROPAT DEZASTRUL DIN IRAK ?,ATI INGROPAT HAOSUL DIN LIBIA ?,ATI INGROPAT DISTRUGEREA SIRIEI ?, AZI SE VEDE CE-AU CONSTRUIT 20 DE ANI AMRRICANII IN AFGANISTAN.
    VEZI REACTIA TARILOR RIVERANE PACIFICULUI FATA DE TRATATUL TPP !,VEZI REACTIA UE FATA DE TRATATUL TTIP PRIN CARE OBAMA VOIA LA ATAS SUBORDONAREA UNOR TARI PENTRU A SI CONTINUA VISUL DE PRIMA PUTERE ECONOMICA ,FINANCIARA ,MILITARA !!.
    DUPA 2008 DUPA JAFUL FINANCIAR NIMENI NU IARTA AMERICA.
    DOAR CELOR CARE LE-A CAZUT CACIULA PE NAS SI PUPINCURISTII MAI STAU LA USA INALTEI PORTI !!.

  3. Daca Afganistanul era imperiul american atunci ar fi trebuit sa merg in Tora Bora in slip ca in Honolulu sau Insulele Virgine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger