AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan. Trump îi cere lui Biden demisia. Presa din SUA îl face...

Afganistan. Trump îi cere lui Biden demisia. Presa din SUA îl face praf pe democrat: „Adormit”, „Necinstit”, „Rușinos”

Afganistan. Trump îi cere lui Biden demisia. Presa din SUA îl face praf pe democrat: „Adormit”, „Necinstit”, „Rușinos”

Mereu revanșard după înfrângerea sa la alegerile prezidențiale, Donald Trump nu a omis să exploateze victoria talibanilor din Afganistan pentru a cere demisia succesorului său la Casa Albă.

Concomitent, judecat responsabil pentru cucerirea fulgerătoare a capitalei afgane Kabul de către insurgenții talibani, Joe Biden nu este cruțat de mass-media americană.

„Discreditatul Biden să plece”

„Este timpul ca Joe Biden, discreditat, să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar și din cauza ascensiunii vertiginoase a Covid-19, a dezastrului de la frontiere, a suprimării independenței noastre energetice și a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul președinte republican într-un comunicat.

„Ar trebui să fie ușor aceasta, având în vedere că încă de la început nu a fost ales în mod legitim”, a ironizat Trump, care continuă să pretindă în mod greșit că a câștigat alegerile prezidențiale din 2020.

Trump a fost cel care a supervizat negocierile cu talibanii a retragerii armatei SUA din Afganistan însă fostul președinte republican tinde să arunce întreaga răspundere pe umerii lui Biden pentru înfrângerea armatei afgane, scrie Ouest-France.

„Ceea ce a făcut Joe Biden în Afganistan este mitic. Va rămâne una din cele mai mari înfrângeri din istoria americană”, a lansat Trump.

„Umilitorul act final”

La rândul ei, majoritatea mass-media americană deplânge victoria insurgenților și îl acuză pe Joe Biden că și-a „grăbit” planul de a retrage trupele americane din Afganistan, fără să se gândească cu adevărat la consecințe.

„Președintele Biden va apărea în cărțile de istorie, nedrept sau nu, ca cel care a prezidat umilitorul act final al experienței americane în Afganistan”, spune The New York Times .

„Acum, la câteva luni după declarația sa inițială conform căreia 2.500 de soldați americani vor părăsi Afganistan până la sfârșitul verii, 6.000 de soldați sunt chemați pentru a facilita evacuarea. Și oficialii recunosc că au calculat greșit. Această plecare este o dezastru”, scrie CNN.

„Biden înregistrează cea mai mare înfrângere”

Potrivit USA Today , „Biden înregistrează cea mai mare înfrângere politică și constată că diplomația sa eșuează” odată cu eșecul din Afganistan. Cotidianul național merge mai departe indicând că „formula lui Joe Biden conform căreia «America is Back» nu a fost niciodată atât de falsă și nejustificată”.

Și USA Today continua: „după două decenii, cu mii de vieți americane pierdute și cu miliarde de dolari cheltuiți, eforturile SUA au fost irosite. Aceasta nu este o prăbușire a guvernului afgan, ci o dezintegrare a politicii internaționale a patru președinți”.

De obicei rezervat, Washington Post îl atacă pe cel de-al 46-lea președinte american. „Pe măsură ce orașele afgane au căzut ca un domino în mâinile talibanilor, iar diplomații americani păreau din ce în ce mai amenințați, planul președintelui Biden pentru un sfârșit ordonat al celui mai lung război american s-a prăbușit rapid”.

„Biden a adormit la volan” și „își trăiește propriul Saigon”

Canalul de televiziune Fox News nu a omis nici el să evidențieze eșecul noii administrații: „Președintele Biden «a adormit la volan» în timp ce petrecea weekendul la Camp David, în timp ce talibanii preluau Kabul-ul”. „Astăzi, Joe Biden își trăiește propriul Saigon. Această evacuare este rușinoasă, înfricoșătoare și nu ar fi putut fi niciodată imaginată, chiar și în cele mai rele coșmaruri ale noastre”.

„Intervențiile noastre externe se termină în coadă de pește”

„Optimismul său s-a dovedit a fi doar un alt calcul greșit făcut de administrațiile SUA în ultimii 20 de ani”, estimează Wall Street Journal și The New York Times în aproape aceiași termeni . „Intervențiile noastre externe se termină adesea într-o coadă de pește, dar continuăm să facem aceleași greșeli. Nu învățăm din trecut”.

„Biden i-a invitat pe talibani să preia controlul”

Într-un editorial, Wall Street Journal acuză: „Declarația de sâmbătă a președintelui Biden, spălându-se pe mâini de Afganistan, merită să fie considerată una dintre cele mai rușinoase din istorie făcute de un comandant într-un astfel de moment de retragere americană. (…) Domnul Biden a trimis o confirmare a abandonului Statelor Unite, care a fost eliberată de orice responsabilitate, a dat vina pe predecesorul său și i-a invitat mai mult sau mai puțin pe talibani să preia controlul asupra țării”.

O plecare „ticăloasă”

„Congresmenii se tem că echipamentele și armele moderne furnizate de Statele Unite forțelor afgane sunt acum în mâinile talibanilor. Plecarea ticăloasă a trupelor noastre înseamnă, de asemenea, că am lăsat material, documente, alimente și medicamente teroriștilor care le vor folosi împotriva noastră ”, critică Fox News.

„Joe Biden a moștenit o bombă cu ceas. Intervenția lui George W. Bush nu a fost justificată, laxitatea lui Barack Obama împotriva terorismului după moartea lui Bin Laden a permis reorganizarea talibanilor, iar haosul politic și anunțarea retragerii trupelor sub Donald Trump au dat insurgenților începutul semnal. Biden a plătit pentru calculele greșite și aroganța predecesorilor săi ”, scrie Boston Globe.

„Două decenii de pași greșiți”

San Francisco Chronicle merge în aceeași direcție: „ Retragerea haotică din Afganistan pune capăt la două decenii de pașii greșiți (…) administrațiile americane succesive au urmat strategii care au alimentat prin inadvertență sprijinul pentru insurgență și au ratat ferestre cheie pentru a negocia”.

Potrivit lui David Sanger, corespondentul New York Times la Casa Albă: „Patru președinți au jucat un rol în slăbirea și infantilizarea puterii afgane. Cu toate acestea, doar unul stătea în biroul oval în ziua în care a căzut Kabul” .

Joe Biden a promis să se adreseze națiunii în zilele următoare și să comenteze criza din Afganistan.

author avatar
Tudor Borcea
894 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce infrangere a suferit Trump la alegeri, bai, imbecil-boy? Tu inca mai pui placa asta, esti chiar atat de retardat si ignorant?

  2. E in coltul ringului unchiuletu pitit de pumnii lui Dolnad- Care vine, vine, vine, calcă totul în picioare- de domnul Eminescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger