AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan. Talibanii nu se ating de ambasada rusă din Kabul. Londra convoacă...

Afganistan. Talibanii nu se ating de ambasada rusă din Kabul. Londra convoacă de urgență Parlamentul

Afganistan. Talibanii nu se ating de ambasada rusă din Kabul. Londra convoacă de urgență Parlamentul

Premierul britanic Boris Johnson va convoca urgent Parlamentul, suspendat în prezent pentru vacanța de vară, pentru o întâlnire de urgență cu privire la situația din Afganistan, în această săptămână, a informat presa britanică duminică, 15 august.

 

Rusia lucrează cu alte țări pentru a organiza o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind Afganistanul, în care talibanii par să fie pe drumul spre preluarea totală puterii, a declarat duminică un înalt oficial diplomatic.

Rusia: „Nu ne permitem un nou focar de terorism”

„Lucrăm la asta”, a spus Zamir Kabulov, trimisul Kremlinului pentru Afganistan, citat de agențiile de presă rusești, asigurând că reuniunea ar trebui să aibă loc în curând.

„Situația necesită intervenția imediată a Consiliului de Securitate al ONU. Este important să se evite o nouă catastrofă umanitară și o amenințare crescută la adresa securității și stabilității în regiune”, a declarat președintele comisiei pentru afaceri Externe din Parlamentul rus, Leonid Sluțky.

El a cerut „intensificarea eforturilor diplomatice ale întregii comunități internaționale” pentru stabilizarea situației din Afganistan, o țară situată în apropierea fostelor republici sovietice din Asia Centrală pe care Moscova o consideră parte a sferei sale de influență.

„Nu putem permite crearea unui nou focar de terorism în imediata vecinătate a granițelor rusești și a partenerilor noștri”, a subliniat Sluțky, scrie La Libre.

„Fuga” americanilor

Vicepreședintele camerei superioare a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, la rândul său a estimat pe Facebook că este necesar „intensificarea eforturilor diplomatice regionale” și definirea unei „linii comune” între Rusia, vecinii Afganistanului Asia Centrală și China, India și Pakistan.

El a estimat că situația actuală din Afganistan este previzibilă din cauza „fugii” trupelor americane din țară, deși „viteza cu care se defășoară evenimentele este surprinzătoare”.

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Statele Unite, Regatul Unit, Franța și China.

Garanții de la talibani pentru Moscova

Talibanii se apropiau duminică de preluarea deplină a puterii în Afganistan, după o campanie militară extrem de rapidă care i-a adus la porțile Kabulului, unde luptătorii lor au primit ordin să nu intre.

Rusia se numără printre țările care au primit garanții de la talibani cu privire la securitatea ambasadelor lor, a declarat duminică Kabulov. El a subliniat că nu este planificată „nici o evacuare” a reprezentanței sale diplomatice, spre deosebire de cea a SUA.

Papa Francisc cere dialog

„Mă alătur îngrijorării unanime cu privire la situația din Afganistan”, a spus Papa Francisc în timpul tradiționalei sale rugăciuni Angelus, în public, în Piața Sf. Petru, făcând un apel la la rugăciuni pentru ca „zgomotul armelor să înceteze și soluțiile să fie găsite la masa dialogului”.

„Numai în acest fel membrii populației martirizate din această țară – bărbați, femei, copii și vârstnici – vor putea să se întoarcă acasă, să trăiască în pace și siguranță, în deplin respect reciproc”, a subliniat suveranul pontif.

author avatar
Tudor Borcea