AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan. Talibanii le permit femeilor să studieze. Cu o condiție

Afganistan. Talibanii le permit femeilor să studieze. Cu o condiție

Afganistan. Talibanii le permit femeilor să studieze. Cu o condiție

Talibanii au asigurat că nu vor neglija educația tinerilor și tinerelor afgani, care vor putea să-și continue studiile.

După ce au promis să prezinte un guvern incluziv, fără a numi în cele din urmă o femeie, talibanii au făcut un alt anunț cu privire la femeile afgane.

„Vom construi un Afganistan prosper”

Vor putea continua să studieze la universitate dacă doresc, dar vor trebui să facă acest lucru separat de bărbați.

„Combatanții noștri și-au asumat responsabilitățile” prin preluarea puterii, a declarat Abdul Baqui Haqqani, ministrul învățământului superior al noului regim afgan, la o conferință de presă la Kabul, înainte de a sublinia importanța sistemului universitar, în timp ce Occidentul acuză talibanii că vor să neglijeze educația.

„Responsabilitatea pentru reconstruirea țării se bazează acum pe universități, pe educație. Și avem speranța, pentru că numărul universităților a crescut foarte mult „în comparație cu perioada primului regim taliban (1996-2001)”, a subliniat el.

„Acest lucru ne face să fim optimiști pentru viitor, pentru a construi un Afganistan prosper și autosuficient. (…) Trebuie să folosim bine aceste universități” și „le vom prelua de unde au fost lăsate”, de guvernul răsturnat la mijlocul lunii august, a adăugat Haqqani.

„Amestecul este contrar principiilor Islamului”

Abdul Baqui Haqqani a confirmat, de asemenea, că guvernul va pune capăt cursurilor la care participă băieți și fete, permise până acum în universități.

„Nu avem nicio problemă cu asta. Oamenii sunt musulmani și vor accepta acest lucru. Am decis să ne separăm (bărbați și femei), deoarece mix-ul este contrar principiilor Islamului și tradițiilor noastre”, a spus el.

Potrivit acestuia, cursurile mixte au fost impuse de guvernul pro-occidental în ultimii 20 de ani, în timp ce universitățile au cerut educație separate, scrie Le Point.

Văl integral pentru studente

Noul guvern taliban a anunțat săptămâna trecută că va permite femeilor să studieze la universitate, în condiții stricte, inclusiv cu îmbrăcăminte „adecvată” (văl integral pentru femei), cu separarea bărbaților și femeilor, în clase separate sau printr-o perdea la cursurile unde femeile sunt puține la număr.

Acest anunț alimentează îngrijorarea unor universități, care susțin că femeile nu vor avea mijloacele materiale și financiare pentru a se adapta educației unisex și că acest lucru ar putea încuraja studenții, obișnuiți cu cursurile mixte, să părăsească țara pentru a studia în altă parte.

Unesco a estimat, vineri, că progresul „imens” realizat din 2001 în educația din Afganistan este „în pericol” cu talibanii, avertizând asupra riscurilor unei „catastrofe generaționale” care ar putea afecta dezvoltarea țării ani de zile.

author avatar
Tudor Borcea