Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor în câteva săptămâni, punând comunitatea internațională într-o dilemă: dacă continuă ajutorul financiar unui regim care nu respectă drepturile omului sau îl suspendă, cu riscul consecințelor umanitare.
Este posibil ca talibanii să fi cucerit țara și puterea în câteva săptămâni, dar nu vor putea pune mâna pe miliardele de dolari ale Afganistanului în rezerve, deținute în mare parte în străinătate.
„Activele băncii centrale pe care guvernul afgan le are în Statele Unite nu vor fi puse la dispoziția talibanilor”, a asigurat un oficial din administrația Biden.
Rezerve de peste 9 miliarde USD
În total, rezervele Băncii Centrale Afgane se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI).
Majoritatea acestor fonduri sunt deținute în afara Afganistanului , a precizat pentru AFP o sursă din rândul bancherilor, fără a preciza în ce țări sunt depuși banii și care este ponderea fondurilor în Statele Unite.
Țara este acum în mâinile talibanilor după prăbușirea forțelor guvernamentale și fuga președintelui Ashraf Ghani în străinătate. O plecare care lasă un gust amar guvernatorului Băncii Centrale Afgane, Ajmal Ahmady.
„Odată anunțată plecarea președintelui, știam că va urma haos în câteva minute. Nu-l pot ierta pentru că a creat acest lucru fără un plan de tranziție. Sunt dezgustat de lipsa de planificare a conducerii afgane”, a scris el pe Twitter.
Ajmal Ahmady, care a primit amenințări, a fugit și el din țară duminică, spunând că a fost „împins” într-un avion militar de colegii săi apropiați, după ce a încercat să stabilizeze moneda pe fondul avansului talibanilor spre capitală.
Statele Unite, care au condus Afganistanul militar și financiar timp de 20 de ani, ar putea să încerce să blocheze ajutorul planificat de FMI și Banca Mondială , așa cum au făcut cu alte țări pe care nu le recunoaște guvernul, precum Venezuela.
Dar această reducere drastică a ajutorului pentru afgani „va avea consecințe grave asupra populației, instituțiilor și economiei”, a explicat Vanda Brown, economist specialist în Afganistan la Brookings Institution.
Ajutor de la FMI și Banca Natională
FMI a aprobat pe 6 noiembrie 2020 un program de ajutor de 370 de milioane de dolari pentru Afganistan care urmează să fie repartizat în trei ani și jumătate, cu o plată imediată de 115 milioane de dolari. O a doua tranșă în valoare de 149,4 milioane de dolari a fost plătită la începutul lunii iunie.
Prin urmare, rămân de plătit aproximativ 105,6 milioane de dolari în cadrul acestui plan de ajutor, acordat în cadrul facilității de credit extinse.
Între timp, Banca Mondială are în derulare mai multe proiecte de dezvoltare în Afganistan și a furnizat până în prezent 5,3 miliarde de dolari, mai ales sub formă de subvenții.
Însă există temeri că țările și guvernele se vor alinia în două tabere distincte în funcție de interesele lor: pe de o parte cele care vor să taie toate intrările de bani în Afganistan, pe motivul încălcării drepturilor omului de regimul taliban și, pe de altă parte, statele care vor să continue ajutorul financiar din motive strategice și geopolitice.