AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan. Talibanii anunță amnistie generală pentru toți funcționarii publici

Afganistan. Talibanii anunță amnistie generală pentru toți funcționarii publici

Afganistan. Talibanii anunță amnistie generală pentru toți funcționarii publici

Talibanii au anunțat marți, 17 august, o amnistie generală pentru toți angajații statului, chemându-i să se întoarcă la muncă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan după o ofensivă fulger.

„O amnistie generală a fost declarată pentru toți (…), deci ar trebui să vă reluați stilul de viață cu deplină încredere”, au comunicat talibanii.

Curaj, găină, că te tai

De când au intrat duminică în capitala Kabul, după o ofensivă care le-a permis să preia controlul asupra aproape întregii țări, talibanii și-au intensificat gesturile de bunăvoință față de populație.

Viața pare să-și reia cursul normal la Kabul sub noul regim taliban, chiar dacă locuitorii, înspăimântați de posibile represalii, încearcă să părăsească Afganistanul, în timp ce la Washington președintele Joe Biden a apărat hotărât retragerea trupelor americane.

Magazinele s-au redeschis în capitala afgană, traficul auto a fost reluat și oamenii au ieșit din nou în stradă, unde polițiștii dirijau circulația iar taibanii dețin punctele de control. Puține femei au îndrăznit însă să iasă din case, scrie France 24.

Dar au apărut deja semne că viața nu va mai fi la fel cu cea de ieri. Bărbații și-au schimbat hainele occidentale cu cele tradiționale în Afganistan iar televiziunea de stat transmite acum programe majoritar islamice.

„Oamenii se tem”

Pentru mulți afgani, încrederea va fi greu de câștigat. Când erau la putere (1996-2001), talibanii impuseseră o versiune ultra-strictă a legii islamice. Femeile nu puteau nici să lucreze, nici să studieze, iar orice apropiere de Occident era aspru pedepsită.

„Oamenii se tem de necunoscut, a declarat marți pentru AFP un negustor din capitală. „Talibanii patrulează orașul în mici convoaie. Nu deranjează pe nimeni, dar, desigur, oamenii se tem”.

În ciuda asigurărilor din partea talibanilor, unele rapoarte păreau să sugereze că aceștia continuă să caute oficiali guvernamentali.

Din Madrid, la Haga, trecând prin Paris, București, Londra, alte câteva țări încă fac eforturi pentru a-și repatria cetățenii din Afganistan, o țară deja fără președintele Ashraf Ghani, care a fugit în străinătate.

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger