AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan, dilema investitorilor: abandonăm profitul sau lucrăm cu talibanii?

Afganistan, dilema investitorilor: abandonăm profitul sau lucrăm cu talibanii?

În timp ce guvernele străine, companiile și instituțiile de ajutor se luptă să evacueze personalul din Afganistan, apare o întrebare crucială: ar trebui să se angajeze cu talibanii la conducere sau să abandoneze ani de investiții în țară și 38 de milioane de afgani?

Talibanii sunt  acum stăpâni în Kabul și au promis relații pașnice cu populația, drepturi pentru femei și mass-media independente.

Dar analiști și foști diplomați susțin că totul este o păcăleală – talibanii sunt la fel de brutali ca în 1990.

Au interzis în trecut femeilor să lucreze, fetelor să meargă la  școală și au ucis sau desfigurat disidenți în public.

De asemenea, au adăpostit teroriștii Al-Qaeda, care au planificat atacurile aviatice din 11 septembrie 2001 asupra New York și Washington, determinând o invazie în Afganistan condusă de SUA.

Pentru agențiile de ajutor extern situația prezintă „un paradox”, a declarat pentru Al Jazeera Robert Crews, profesor de istorie al Universității Stanford și autor al cărții “Afghan Modern: The History of a Global Nation”.

„Dacă sunteți investitor la un spital de stat, serviți un regim a cărui legitimitate este pusă la îndoială”, a spus el. „Dar dacă toată lumea pleacă acasă, statul se va prăbuși?”

„Va fi o tentație enormă să tragem ștecherul și să plecăm”

Bugetul guvernamental al Afganistanului este finanțat între 70 și 80% de donatori internaționali, inclusiv Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, a declarat Michael McKinley, fost ambasador la Kabul în 2015 și 2016.

Potrivit unui raport al consultanței Cohen Group, „talibanii vor necesita finanțări externe substanțiale”.

“A trăi din comerțul cu stupefiante nu le-a oferit o cale spre a rămâne la putere.”

Daniel Runde, expert în dezvoltare la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, avertizează că eșecul internațional de a se angaja cu talibanii ar putea crea o criză și mai mare: „Va fi o tentație enormă să tragem ștecherul și să plecăm, dar am făcut asta în 1989 și ne-am ales mai târziu cu atacurile din 11 septembrie”.

Cum se pierd miliardele

În timp ce guvernele și grupurile de ajutor străine evacuează mii de oameni, lasă miliarde de dolari în proiecte în curs, cu riscul de a fi abandonate, o mare parte din acestea prin Fondul fiduciar pentru reconstrucția din Afganistan.

Companiile americane sunt împărțite în modul de a face afaceri cu talibanii, dar marea majoritate a investitorilor tatonează situația din Afganistan, departe de un model de business.

SUA au alocat 145 miliarde de dolari pentru reconstrucția afgană din 2002. Banca Mondială contribuie cu peste 2 miliarde de dolari la finanțarea a 27 de proiecte active în Afganistan, de la horticultură la sisteme automate de plăți, o parte din peste 5,3 miliarde de dolari cheltuiți de creditorul pentru dezvoltarea și reconstrucția țării.

Dar un memoriu intern al Băncii Mondiale vizionat de Reuters a confirmat că personalul său din Kabul, inclusiv angajații afgani, a fost evacuat împreună cu familiile lor.

Afganistanului  nu mai are acces la resursele acordate de FMI, incluzând în jur de 440 milioane USD.

Ryan Crocker, la rândul lui fost ambasador în Afganistan în 2011 și 2012, și care a criticat aspru ieșirea militară americană din țară, a declarat că încrederea în talibani nu ar trebui să fie o opțiune pentru nimeni, cu atât mai mult pentru companii și oameni de afaceri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger