AcasăȘTIRI EXTERNEAfganistan. Datele biometrice strânse de SUA, pe mâna talibanilor

Afganistan. Datele biometrice strânse de SUA, pe mâna talibanilor

Afganistan. Datele biometrice strânse de SUA, pe mâna talibanilor

În zonele de conflict, procția datelor – în special a celor care leagă activitatea online de localizarea fizică a utilizatorului – poate deveni o chestiune de viață sau de moarte.

Raporturi alarmante indică faptul că talibanii, care au preluat puterea la Kabul, ar avea acces la datele biometrice pe care armata SUA le-a recoltat în Afganistan de ani de zile. Noii stăpâni ai țării vor avea ocazia să-i identifice și să-i găsească pe afganii care au lucrat pentru coaliția internațională, analizează Margaret Hu, Professor of Law and of International Affairs la universitatea Penn State.

Biometria, miză majoră în conflictele contemporane

Jurnalista de investigație Annie Jacobsen a documentat nașterea războiului biometric în Afganistan după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în cartea sa, First Platoon. Pentagonul a considerat că datele biometrice și „identity dominance” ar trebui să fie piatra de temelie a multor strategii de contraterorism și de contrainsurgență, scrie Contrepoints.

Conceptul „identity dominance”, înseamnă, pentru militari, să poată urmări persoanele văzute ca o amenințare potențială, indiferent de pseudonimele pe care le folosesc, pentru a priva organizațiile ostile de oportunitatea de a-și desfășura activitatea prin păstrarea anonimatului membrii lor.

În 2004, mii de militari americani au fost instruiți să colecteze informații biometrice ca parte a operațiunilor din Afganistan și Irak. Trei ani mai târziu, această colectă a fost realizată în cea mai mare parte prin dispozitive mobile, cum ar Biometric Automated Toolset, un kit care include un laptop, un cititor de amprente, scaner pentru irisul ochilor și o cameră foto.

Iar Handheld Interagengy Identity Detection Equipment (HIIDE) este, de asemenea,   un dispozitiv unic, de mici dimensiuni, care integrează un cititor de amprente, un scaner de iris și o cameră foto.

Date biometrice care să acopere 80% din populația afgană

Utilizatorii acestor instrumente pot colecta scanări ale irisului și amprentelor digitale, precum și fotografii faciale și le pot asocia cu intrările din bazele de date militare și listele de supraveghere biometrică.

În plus față de acest tip de date, sistemul include informații biografice și contextuale, ceea ce face posibilă verificarea dacă o persoană este raportată ca suspectă de activitate criminală sau teroristă. Analiștii pot monitoriza, de asemenea, mișcările și activitățile persoanelor înregistrate, urmărind datele biometrice înregistrate de trupele de pe teren.

În 2011, la zece ani după 11 septembrie 2001, Departamentul Apărării deținea aproximativ 4,8 milioane de înregistrări biometrice ale persoanelor din Afganistan și Irak, dintre care aproximativ 630.000 au fost colectate folosind dispozitive HIIDE. Armata SUA și partenerii săi militari afgani au folosit informații și cyberinformații biometrice pe câmpul de luptă pentru a identifica și urmări insurgenții.

În 2013, armata și Marine Corp au folosit Biometric Enrollment and Screening Device, care înregistra scanări ale irisului, amprente digitale și fotografii faciale digitale. Acest dispozitiv a fost înlocuit în 2017 de Identity Dominance Systrem-Marine Corps, care folosește un laptop cu senzori de colectare a datelor biometrice, cunoscut sub numele de Secure Electronic Enrollment Kit.

De-a lungul anilor, pentru a-și susține obiectivele militare, Pentagonul a încercat să creeze o bază de date biometrice care să acopere 80% din populația afgană, adică aproximativ 32 de milioane de oameni. Este dificil de știut în ce măsură acest obiectiv a fost atins.

Mai multe date, mai multe persoane în pericol

Pe lângă utilizarea datelor biometrice de către armata americană și afgană în scopuri de securitate, Pentagonul și guvernul afgan au ajuns să adopte tehnologii biometrice pentru o serie întreagă de utilizări zilnice: procese, permise de lucru sau chiar securitatea alegerilor.

În plus, registrul național al documentelor de identitate și al listelor electorale conținea date sensibile, inclusiv date etnice. Cartea de identitate afgană, e-Tzakira , este un document electronic de identificare care include date biometrice. Accesul talibanilor la aceste registre reprezintă, prin urmare, un risc major pentru mulți oameni.

Este prea devreme pentru a ști dacă talibanii vor putea obține acces la datele biometrice odată deținute de armata SUA și, dacă da, în ce măsură. Este posibil să nu aibă capacitățile tehnice care le-ar permite accesul la datele biometrice colectate de HIIDE.

Ajutor din Pakistan pentru decriptare

Cu toate acestea, pentru a reuși ei ar putea apela la aliatul lor de lungă durată, Inter-Services Intelligence , agenția pakistaneză de informații. La fel ca multe servicii naționale de informații, ISI are probabil tehnologia necesară.

Potrivit unor surse, talibanii ar fi început deja să implementeze o „mașină biometrică” pentru a identifica foști oficiali și membri ai forțelor de securitate ale guvernului afgan. Aceste informații sunt în concordanță cu alte rapoarte mai vechi care indică faptul că talibanii au supus pasagerii unui autobuz la controale biometrice și, mai general, că au folosit datele biometrice pentru a identifica membrii forțelor de securitate afgane pentru a-i răpi sau ucide.

O vânătoare biometrică cu adevărat necesară?

După 11 septembrie 2001, cercetătorii, activiștii și politicienii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la colectarea în masă, stocarea și analiza datelor biometrice sensibile, argumentând că pune în pericol dreptul la viața privată și drepturile omului.

Faptul că talibanii ar fi putut să acceseze datele biometrice stocate de armata SUA arată că aceste preocupări nu au fost nefondate.

Aceste evoluții recente reprezintă un avertisment pentru viitor. În timpul elaborării de tehnologii și protocoale de luptă biometrică, se pare că Departamentul Apărării din SUA a presupus că guvernul afgan ar avea un nivel de stabilitate indispensabil pentru a proteja datele sensibile. A presupus…

Armata SUA ar trebui să plece de la principiul că orice date sensibile– date biometrice și biografice, date de ascultare și comunicații, date de geolocalizare, înregistrări guvernamentale – pot cădea în mâinile inamicului, estimează Margaret Hu.

Prin urmare, ar trebui pus în aplicare un sistem robust de securitate pentru a preveni accesul nedorit. Dincolo de aceasta, merită să fie pusă întrebarea dacă colectarea tuturor acestor date biometrice a fost cu adevărat indispensabilă.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger