AcasăȘTIRI EXTERNEAfaceri imobiliare: moștenirea uimitoare a Vaticanului

Afaceri imobiliare: moștenirea uimitoare a Vaticanului

VaticanFocuri de armă la Vatican. Papa Francisc, în pericol! / Un șofer a forțat poarta și a condus haotic prin curtea interioară

Vaticanul are un important patrimoniu imobiliar în întreaga Europă, incluzând peste 700 de proprietăți în Paris estimate la sute  de milioane de euro.

Nunzio Galantino, presedintele Administrației Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA), a detaliat pentru Le Point în special proprietățile imobiliare ale Vaticanului în capitala Franței. În inima Parisului, între Bulevardul Saint-Michel, cartierul Odéon și Champs-Élysées, serviciile episcopale au administrat 737 de clădiri, reprezentând o suprafață de aproape 56.000 de metri pătrați și estimată la 595,5 milioane de euro. Proprietățile Sfântului Scaun sunt în mare parte rodul investițiilor făcute timp de un secol în toată Europa. În Londra , Vaticanul are alte 27 de proprietăți (4.600 de metri pătrați) estimate la 108,5 milioane de euro, distribuite între Saint James Square, Kensington și New Bond Street. În Elveția – Geneva și Lausanne –  îi aparțin 140 de proprietăți (peste 16.000 de metri pătrați) evaluate la peste 91 de milioane de euro. În mod surprinzător, Roma este cea care rămâne principala locație de investiții a Vaticanului. APSA închiriază acolo 2.400 de apartamente și 600 de afaceri sau birouri italiene, care au adus 99 de milioane de euro în 2019. Din 1,6 milioane de metri pătrați, 15% sunt pe piața de închiriere deschisă și 30% sunt supuși chiriilor subvenționate în special angajaților și pensionarilor. Restul de 55% sunt ocupate de instituțiile Vaticanului sau sunt împrumutate gratuit școlilor sau universităților. Scopul este de a îmbunătăți „performanța activelor imobiliare”, asigură Galantino. Sute de alte apartamente sunt administrate de un minister care supraveghează activitățile misionare, un patrimoniu suplimentar estimat la „3-4 miliarde ” de ziarul economic Il Sole 24 Ore. Valoarea totală pentru piața de închiriere ar fi de 6 miliarde de euro. În plus, Sfântul Scaun va fi compensat pentru confiscarea teritoriilor și a bunurilor ecleziastice, cum ar fi giganticul Palat Quirinal (reședința a treizeci de papi care astăzi găzduiește președintele Republicii Italiene).Dar este practic imposibil de a estima valoarea conturilor financiare și proprietăților Vaticanului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger