AcasăȘTIRI EXTERNEAfacerea Julian Assange în 3 întrebări

Afacerea Julian Assange în 3 întrebări

Fondatorul WikiLeaks s-a prezentrat în fața instanțelor britanice, care trebuie să decidă dacă îl extrădează sau nu în Statele Unite. 

Assange este acuzat de spionaj de către sistemul de justiție american și teoretic riscă peste 100 de  ani de închisoare.

Cine este Julian Assange?

El se definește un activist cibernetic. Australianul în vârstă de 49 de ani a studiat matematică, fizică și informatică și  s-a alăturat foarte devreme comunității hackerilor. Sub pseudonimul „Mendax”, este ilustrat în special de atacuri împotriva site-urilor NASA sau a Pentagonului. În 2006, a fondat ONG-ul WikiLeaks și a devenit headlinerul acesteia,  în dorința de a „demonta secretele de stat și abuzurile”. În primii ani de existență, site-ul și-a făcut un nume cu câteva puncte culminante. În 2008, a publicat extrase bancare ale clienților băncii elvețiene Julius Bär, care deține conturi în Insulele Cayman, potrivit Les Echos. În 2009, a încărcat elemente din dosarul de investigație al pedofilului belgian Marc Dutroux.

Cum a început scandalul Wiki Leaks?

Pe 5 aprilie 2010, WikiLeaks a lansat un videoclip cu un raid aerian efectuat de armata SUA la Bagdad pe 12 iulie 2007. Imaginile, capturate din cabina unui elicopter de atac, arată foc de mitralieră pe mai multe grupuri de oameni. Optsprezece persoane au fost ucise, inclusiv doi reporteri de la Reuters, care au fost printre primele victime. În lunile care au urmat, WikiLeaks a distribuit, uneori în colaborare cu ziare internaționale importante, zeci de mii de documente referitoare la intervențiile americane în Afganistan și Irak. Site-ul le prezintă drept dovezi ale crimelor de război.În noiembrie 2010, a publicat 250.000 de telegrame diplomatice americane, atrăgând furia multor țări. În aprilie 2011, a dezvăluit dosarele deținuților la Guantanamo Bay, acuzând Washingtonul de detenții arbitrare.În același timp, Julian Assange face obiectul acuzațiilor de viol în Suedia. La 7 decembrie 2010, a fost arestat în Regatul Unit la scurt timp după ce i s-a emis un mandat internațional de arestare. Neagă faptele cu care este acuzat. Susținătorii săi consideră că este o manevră pentru a încerca să-l extrădeze în Statele Unite, unde o lună mai devreme a fost deschisă o anchetă pentru spionaj.

Ce se întâmplă în cazul extrădării în Statele Unite?

Justiția americană l-a acuzat pe Julian Assange pentru spionaj în mai 2019. Washington îl acuză în special că a pus în pericol surse de servicii americane, prin publicarea a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane. În teorie, riscă până la 175 de ani de închisoare. În ultimele săptămâni, Statele Unite au prezentat noi dovezi împotriva fondatorului WikiLeaks, susținând în special că a angajat hackeri. Avocații săi au încercat să retragă aceste noi acuzații din procedură, motivând că nu li s-a acordat timpul necesar pentru a le face față, comunicarea cu clientul lor fiind deja dificilă de restricțiile legate de pandemia de coronavirus. Aceștia susțin, de asemenea, că urmărirea penală de la Washington este „motivată politic” și, prin urmare, este nulă, deoarece acordul SUA-Regatul Unit interzice „în mod expres” extrădările pentru „infracțiuni politice”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger