AcasăȘTIRI EXTERNEAdjunctul Secret Service, martor-cheie la asaltul Capitoliului, demisionează. Ce au ascuns telefoanele...

Adjunctul Secret Service, martor-cheie la asaltul Capitoliului, demisionează. Ce au ascuns telefoanele agenților speciali

Adjunctul Secret Service, martor-cheie la asaltul Capitoliului, demisionează. Ce au ascuns telefoanele agenților speciali / Foto: printscreen

Tony Ornato, directorul adjunct al Secret Service, care a devenit o figură centrală în timpul unei audieri din 6 ianuarie cu privire la asaltul de la Capitoliu, în care ar fi spus unui martor că fostul președinte Donald Trump era „furios” că nu i se permite să se alăture protestastarilor, a părăsit agenția.

Anthony Guglielmi, șeful de comunicare al Secret Service, a confirmat plecarea lui Ornato pentru The Hill, adăugând că acesta s-a retras după 25 de ani de serviciu.

Criza de nervi a lui Trump în mașină

Ornato, care la momentul revoltei de la Capitoliu era adjunctul șefului de cabinet al lui Trump, a intrat în centrul atenției în timpul mărturiei fostei consiliere de la Casa Albă ,Cassidy Hutchinson, care a declarat că Ornato i-a spus că Trump era „furios” când agentul special Robert Engel i-a spus fostului președinte că nu poate merge la Capitoliu în acea zi.

Hutchinson a mai mărturisit că Trump s-a năpustit asupra echipei sale de securitate din mașină și spre șofer, încercând să apuce volanul, cerând să se îndrepte spre Capitoliu, unde o mulțime de susținători ai săi au pătruns în cele din urmă în complex. Ea a spus că Ornato nu i-a contestat această relatare.

Ornato, a cărui numire ca adjunct al șefului de cabinet al lui Trump în 2019 a fost extrem de neobișnuită pentru un oficial de carieră al Secret Service, a declarat că este dispus să conteste sub jurământ versiunea lui Hutchinson, dar până acum nu a vorbit public despre acest lucru. Guglielmi a declarat pentru The Hill că Ornato nu a depus mărturie în fața comisiei de anchetă de la mărturia lui Hutchinson.

SMS-uri șterse în ziua asaltului

Ornato nu este singurul oficial de rang înalt al Secret Service care și-a anunțat plecarea în ultimele săptămâni. Președintele Joe Biden a numit-o miercuri pe Kimberly Cheatle ca viitor director al agenției, înlocuindu-l pe directorul James Murray, care se retrage și și-a amânat pentru scurt timp plecarea, în timp ce Secret Service s-a confruntat cu o anchetă privind acțiunile agenților săi în legătură cu SMS-urile dispărute chiar înainte și în ziua de 6 ianuarie 2021.

Mesajele text trimise de agenții Secret Service pe 5 și 6 ianuarie 2021 au fost șterse în timpul unui program de înlocuire a dispozitivelor, potrivit agenției. Joseph Cuffari, inspectorul general al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), i-a alertat în cele din urmă pe legislatori cu privire la programul de înlocuire a telefoanelor, dar legislatorii au ridicat întrebări cu privire la motivul pentru care Cuffari nu a oferit o notificare mai devreme.

Comisia din 6 ianuarie a solicitat rapid citarea mesajelor text după ce a fost alertată de Cuffari. Agenții au fost instruiți să arhiveze toate înregistrările înainte, dar Secret Service a predat în cele din urmă doar un singur mesaj comisiei din 6 ianuarie, trimis de fostul șef al poliției Capitoliului în timp ce implora ajutor. Biroul lui Cuffari a renunțat în cele din urmă la eforturile de a recupera mesajele text lipsă de la Secret Service și DHS, potrivit e-mailurilor publicate de legislatori.

author avatar
Tudor Borcea