AcasăȘTIRI EXTERNEAdio, dușuri calde și iluminat public! Planul bolșevic pus la cale de...

Adio, dușuri calde și iluminat public! Planul bolșevic pus la cale de UE

Adio dușuri calde și iluminat public. Cum reduce Europa consumul de energie / Foto: printscreen

Europenii fac dușuri mai reci, birourile reduc termostatele, iar magazinele intensitatea luminilor pentru a evita întreruperile de curent și frigul în case în această iarnă, ca urmare a consecințelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Pe măsură ce Kremlinul reduce livrările de gaze și întreruperile de energie electrică intensifică criza de aprovizionare, Europa nu are altă alternativă decât să reducă cererea.

În timp ce unele țări, cum ar fi Germania, unde aproape jumătate din locuințe se bazează pe gaz pentru încălzire, sunt mai expuse decât altele, statele UE își propun să reducă consumul de gaz cu 15% până în această iarnă dacă Rusia – care a acoperit aproximativ 40% din cererea de combustibil din UE – închide robinetul.

Iată o trecere în revistă a unora dintre inițiativele cheie de reducere a consumului de energie.

Adio, piscine calde

Cabinetul cancelarului german Olaf Scholz a aprobat săptămâna aceasta o serie de măsuri care să contribuie la reducerea consumului de gaze cu o cincime în această toamnă și iarnă.

Măsurile naționale, care se adaugă la măsurile luate de orașele din Germania, cum ar fi întreruperea apei calde în piscinele publice, au ca scop reducerea consumului de gaze cu aproximativ 2% și includ: interzicerea încălzirii piscinelor private; renunțarea la încălzirea anumitor zone din clădirile publice; scăderea temperaturii minime a birourilor la 19 grade Celsius; interzicerea majorității iluminatului exterior al clădirilor și monumentelor; creșterea eficienței energetice în clădirile publice și private, scrie Bloomberg.

Joc de lumini în Franța

În Franța, președintele francez Emmanuel Macron a stabilit un obiectiv de reducere a consumului de energie în 2024 cu 10% față de nivelul din 2019. Deși până acum au existat puține măsuri concrete, au existat o sumedenie de inițiative. Până în octombrie, lanțurile de supermarketuri franceze vor stinge firmele luminoase ale magazinelor după închidere, iar spațiile comerciale vor reduce iluminatul cu 30% și vor scădea temperatura la 17 grade Celsius în timpul orelor de vârf de cumpărături, dacă există îndrumări guvernamentale în acest sens.

Pentru a da un exemplu, Ministerul de Finanțe al țării a declarat că va porni căldura doar atunci când temperaturile din birouri vor scădea sub 19 grade C și nu va porni aerul condiționat decât dacă mercurul va depăși 26 grade C.

Shut down în Italia și Spania

Un nou plan de reducere a consumului în Italia ar putea fi aprobat în cadrul unei ședințe de guvern chiar săptămâna viitoare. Prețurile la energie au devenit un subiect-cheie al campaniei electorale înaintea alegerilor anticipate din 25 septembrie pentru înlocuirea premierului Mario Draghi. Partidul de centru-stânga propune controlul prețurilor la electricitate, o măsură criticată de Giorgia Meloni, candidatul de dreapta, care dorește o inițiativă la nivelul UE.

Potrivit presei italiene, planul de economii al țării ar putea include: scăderea temperaturilor și scurtarea orelor de încălzire în case și birouri în timpul iernii, pentru a reduce cu peste 10% consumul de gaze pentru încălzire; reducerea iluminatului public și al magazinelor pe timp de noapte; și prelungirea duratei de viață a centralelor pe cărbune pentru a reduce consumul de gaze pentru producerea de energie.

Oprirea fabricilor ar putea face parte din plan, dar mai multe industrii mari consumatoare de energie își reduc deja operațiunile din cauza costurilor în creștere galopantă

Într-o măsură rară de a impune în mod legal reducerea consumului, legislatorii din Spania au adoptat joi normele instituite prin decret la începutul lunii august.

Măsurile includ: limitarea aerului condiționat la 27 grade Celsius în clădirile publice și în majoritatea întreprinderilor, precum și în aeroporturi și gări; stabilirea încălzirii la cel mult 19 grade Celsius în timpul iernii, cu excepția camerelor de hotel, a bucătăriilor restaurantelor, a saloanelor de coafură, a sălilor de sport, a școlilor și a spitalelor; interzicerea iluminării monumentelor și a vitrinelor pe timp de noapte; obligativitatea închiderii ușilor magazinelor atunci când sistemele de încălzire sau de răcire sunt în funcțiune.

Spălat rapid și viteză mai mică pe șosele

În conformitate cu obiectivul UE, Elveția va solicita, dar nu va obliga, gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de gaz cu 15% în perioada octombrie-martie, prin măsuri precum reducerea temperaturii de încălzire în interior. Guvernul stabilește același obiectiv pentru propria administrație pentru a da un „bun exemplu”.

În cazul în care abordarea voluntară nu va funcționa, guvernul se consultă cu privire la măsuri obligatorii, care includ obligarea instalațiilor industriale care ard gaze naturale să treacă la petrol și reduceri ale aprovizionării pentru sectorul public.

Deocamdată, Elveția afirmă că gospodăriile private vor fi scutite de orice raționalizare obligatorie.

Guvernul prim-ministrului finlandez Sanna Marin a anunțat o campanie prin care provoacă consumatorii și gospodăriile, precum și companiile și organizațiile să reducă consumul, vizând participarea a 75 % dintre cetățeni. Campania comună a Ministerului Economiei și a altor organizații a fost anunțată joi și are ca obiectiv pe termen lung reducerea permanentă a consumului de energie.

Campania va demara oficial în octombrie și propune: scăderea temperaturilor interioare; creșterea utilizării transportului public și, pentru automobiliști, conducerea cu viteză mai mică; efectuarea de dușuri mai scurte și reducerea timpului petrecut pe dispozitivele digitale.

Frânghii de rufe în locul uscătoarelor

Guvernul prim-ministrului suedez Magdalena Andersson speră să utilizeze aproximativ 5,8 miliarde de dolari din așa-numitele venituri din blocaje pentru a compensa gospodăriile și companiile, iar Agenția suedeză pentru energie a prezentat diverse sfaturi pentru a ajuta la reducerea consumului de energie în locuințele casnice.

Printre acestea se numără: izolarea mansardelor și a fațadelor, guvernul oferind o reducere de taxe pentru costurile aferente forței de muncă; trecerea la robinete de apă mai eficiente; etanșarea, renovarea sau înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare; completarea sistemelor de încălzire cu o pompă de căldură.

Administrația premierului danez Mette Frederiksen nu a stabilit obiective concrete de reducere a consumului de gaze, în afara obiectivului UE de reducere cu 15% a consumului de gaze, pe care l-a atins deja.

Autoritățile au oferit o serie de recomandări pe care danezii trebuie să le urmeze, printre care: oprirea sistemelor de încălzire pe timpul verii; reducerea dușurilor fierbinți zilnice de la 15 minute la cinci minute, ceea ce ar permite unei gospodării medii să economisească aproximativ 700 de dolari pe an; utilizarea unei frânghii de rufe în locul uscătorului de rufe pentru a economisi aproximativ 350 de dolari pe an; utilizarea aparatelor electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat vase, pe timp de noapte pentru a profita de prețurile mai mici ale energiei electrice în afara orelor de vârf.

Crăciun mai puțin luminos

Guvernul olandez nu implementează măsuri specifice pentru această iarnă, iar compania de stat de gaze a declarat că țara va avea suficiente rezerve pentru această iarnă.

Dar campania „Economisiți energie acum!” încurajează oamenii să își facă locuințele mai eficiente prin utilizarea pompelor de căldură, a ventilației cu funcție de recuperare a căldurii, a încălzirii solare a apei și a unei mai bune izolări a acoperișurilor, podelelor și ferestrelor.

Viena s-a angajat să economisească unele costuri prin amânarea începerii iluminatului de iarnă pentru piețele de Crăciun, în timp ce centrele de schi ar putea, de asemenea, să reducă ofertele prin aruncarea unei cantități mai mici de zăpadă artificială și prin limitarea operațiunilor pe timp de noapte.

Guvernul național nu a impus încă măsuri obligatorii, în condițiile în care țara este pe cale să umple una dintre cele mai mari rețele de stocare a gazelor naturale de pe continent la 80% din capacitate.

Guvernul premierului grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat în iunie măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul public cu 10% în viitorul apropiat și cu 30% până la sfârșitul deceniului.

Autoritățile vor oferi stimulente financiare organizațiilor care economisesc energie și vor crea, de asemenea, un sistem digital de monitorizare a consumului. Printre măsuri se numără: controlul temperaturii în clădiri, stingerea luminilor și a computerelor și modificarea iluminatului stradal.

author avatar
Tudor Borcea
17.817 afisari

22 COMENTARII

  1. Și toată suferința asta, pentru ce? Pentru Ucraina, un stat artificial care n-a existat niciodată! Bă, voi sunteți idioți ?!

    • Acolo sunt 40 milioane de ciolaveci. O piata imensa unde se vor vinde jelibon si bonibon. Cum era la noi in 90. Poate le vand si dozatoare TEC la 3000 de dolari. Mai vin si ceva turci sa le vanda paine pufulet!

    • Zap, trolea, tot efortul merita, rusii tai isi bat joc de Europa de prea mult timp. Se poate si fara rusi.

  2. S-a intors Ceausescu. Hai mai puneti o patura pe voi! In fiecare oras va fi cate un singur bec pe strada. Trebuie sa platim energie scumpa sa le umplem buzunarele securistilor. Inainte era sa platim datoriile externe. Aceiasi Marie cu alta palarie. De ce inchidem si vindem caoacitati de productie energie electrica?

  3. Dar atu auzit pe cineva să se smiorcăie și să se milogească la Micul Napoleon Crăcănat?
    Bre ăla de mai sus cu „pentru cine?”
    După părerea ta de dac, Europa ar trebui să tacă și să îl lase pe paranoic să își facă de cap?
    Și stai liniștit… dacă cineva va face foamea și frigul, aceia vor fi dacii liberi hiperboreeni…și nu vestul Europei.

  4. Chiar așa. Ptr ce toate astea?! Vămile sunt pline de ucraineni, mai exact de mașinile lor, vin și se duc în vacanta. La Mamaia e plin de ei, la fel și în Sinaia. Nu la ieftineala. E atâta frasuiala prin vămi încât mă întreb dacă a mai rămas cineva sa lupte, parca era război. Sau acum e vacanta și au ostenit?! Niște ticăloși ,milogi și perverși, asta sunt cei pe care acum îi vedem printre noi zbierând și cerșind ajutoare. Mai mult, chiar amenințând. Pe scurt…cu toată dragostea: m…e UA!

  5. Reducerea consumului casnic in fiecare locuinta pana la 43 kw /luna.Sa fim responsabili,cumparati lumanari ,paturi si paracetamol la iarna! Iarna sa fie iarna de acum incolo!

  6. Europa e in pragul foametei si Ukrainienii se plimba prin Europa in masini de lux in loc sa lupte pentru tara lor asteapta sa vina strainii feaieri sa lupte pentru ei multi dintre ei tin cu Rusii.

  7. A ha ha, bai occidentalilor atei, decadenti si kurkubeisti, stati bai in frig si foame, ca doar razbelul din Ukro-na-zia nu se finanteaza singur, mai trebuie si niste milioane de fraieri care sa pouna botul la propaganda nazista a amerlocilor !! Bai, aia e, la iarna o sa scape numai care poate, restul ajung carne de tun, mai ales tampitii aia de tefeleii vaxxinati regulamentar in cap !! Ha ha ha 🙂 A, si nu uitati sa mancati numai gandaci si goange, ca va face bine la silueta !! Ha ha ha 🙂 Hunger Games, here we come 🙂

  8. Mă uit cu mirare cum propaganda lui Putin funcționează șnur .
    DRĂGUȚILOR mi-e milă de voi .
    Dacă nu e oprit acum nu va mai putea fi oprit și va dori să cucerească toată Lumea .
    Dar putea să respirați pe la capătul Lumii la polul frigului .
    Deja controlează cumva doua treimi din resursele Ucrainei .

  9. Deci exista specimene care vad in Rusia ceva bun și în Occident că s-au adunat relele…. Concluzia este că ori sunt iubitori de comunism, dictatura, mafie și terorism, ori sunt plătiți sa scrie mizeriile respective. Oricum sunt niște persoane care au eșuat în viața și suferă de frustrare. Daca va place Rusia de ce nu vă duceți să trăiți acolo, să fiți fericiti ? O să fiți bine primiți, chiar au nevoie de carne de tun care se încolonează în tăcere la porunca micuțului Adolf Putler. E păcat de voi sa vă irosiți talentul și puterea unde vă simțiți rău și nu va apreciază nimeni.

    • Încă din anul 2008, după samit-ul NATO de la București, rușii le-au spus să nu se apropie de granița lor cu extinderea în Ucraina și Georgia a alianței altfel ei o consideră ca pe o declarație de război. NATO nu a ținut cont de această nouă situație geopolitică. În cazul amenințării sau recurgerii la forță, cred că nimeni nu poate fi de acord fie că e dintr-o parte sau alta. În concluzie, cine pe cine provoacă?

  10. Ia căutați prin hârtiile lui Nicolae Tesla care spunea că în poate asigura energie gratuită pentru toată lumea.Se spunea că petroliștii l-au împiedicat spre a nu le fi afectate afacerile

  11. Cine este Ucraina sau mai bine zis ce este Ucraina? Niște ruși mai răi și tupeiști decât rușii din Rusia. Energia s- scumpit înainte de război cu cel puțin 6 luni. Acum le arătăm Rusiei ce o să pățim noi! Moare de râs Puțin!!!

  12. Normal ca rusii au redus livrarea gazului in moment ce UE a redus cantitatea cumparat. Doar nu ati vrea sa primiti gratis gazul. E simplu EU nu cumpara gazul, rusii o ard. Parlamentarii UE isi bat joc de toata lumea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger