AcasăȘTIRI EXTERNEAderarea Ucrainei la UE divide Europa! Controverse în prima zi a summit-ului...

Aderarea Ucrainei la UE divide Europa! Controverse în prima zi a summit-ului Consiliului European

summitAderarea Ucrainei la UE divide Europa! Controverse în prima zi a summit-ului Consiliului European

Liderii europeni, care s-au strâns joi la Versailles pentru a discuta criza ucraineană, nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind statutul Ucrainei de candidat la Uniunea Europeană.

Statele UE recunosc și încurajează aspirația europeană a Ucrainei. „Consiliul a acționat rapid invitând Comisia să-și prezinte avizul cu privire la această cerere în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate.” Până când se va lua această decizie, se spune în Declarație, „țările Uniunii vor continua să întărească legăturile și familia europeană.”

Dar au existat numeroase dezacorduri între liderii UE. Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, s-a opus introducerii în proiectul declaraţiei summitului a unor referiri concrete privind aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene.

„Nu există o procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus premierul olandez Mark Rutte, potrivit cotidianului Le Monde.

Aderarea Ucrainei la UE nu se poate face de pe o zi pe alta

La începutul reuniunii informale a Consiliului European de la Versailles, Rutte şi premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, au amintit Ucrainei că nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană. „Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a transmis că nu pot fi oferite perspective clare de aderare Ucrainei, mai ales că este în război, dar a precizat că nici nu trebuie exclusă opţiunea admiterii în UE.

Ucraina, Georgia și Republica Moldova trebuie să primească, din partea UE, „un semnal politic de apartenență la familia europeană”, dar nu poate lansa o procedură de aderare rapidă, a adăugat Palatul Elysée, citat de postul de televiziune France24.

Liderii se vor reuni vineri la ora 10.00 (11.00, ora României), a anunţat în cursul nopţii, prin Twitter, Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

author avatar
Andreea Vlad
660 afisari

7 COMENTARII

  1. Prin astefl de oameni, Europa se arata slaba, incapabila sa inteleaga realitatea, si ne miram de ce se intampla ?

        • Romania a trebuit sa le faca acte pe numele Ucrainei a teritoriilot luate cu japca de rusi de la Romania si oferite lor.
          Ptr Ucraina comunitatile romanesti nu exista, locuri in parlament nici atat.
          Ei aceste gunoaie de ucrainieni au comunitati, scoli in limba ucrainiana si locuri in parlamentul roman.
          Acum like a boss , blindati cu teritorii smulse tarilor vecine au…..”depus” cereri de aderare la nato si ue!
          O tara inexisttenta in 1920. Acum se dau de natiune!

  2. Ucraina o sa umple Europa cu racheti, curve, proxeneti si alte scursuri de parca nu ar fi destui.
    Se pare ca primeaza cumpararea de cereale fara taxe si piata de desfacere.
    Industria lor, sper ca va urma traseul celei romanesti.

    • Eu am luat 2 cumnate ucrainience la mine. Una are un copil dar cealalta nu asa ca m-a rugat pe mine sa rezolv problema.
      ps – sotii lupta la Odessa sa apere tara.
      Este asa de bine sa dormi cu doua f u t a c i o a s e in pat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger