AcasăȘTIRI EXTERNEAderarea Suediei și Finlandei la NATO. Jens Stoltenberg vine în Turcia să...

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Jens Stoltenberg vine în Turcia să discute cu Erdogan

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Jens Stoltenberg vine în Turcia să discute cu Erdogan / Foto: printscreen

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi primit la 4 noiembrie în Turcia de președintele Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre ratificarea de către Ankara a aderării Suediei și Finlandei, a declarat vineri un înalt oficial turc.

 

„Secretarul general al NATO va veni pe 4 noiembrie”, a declarat sursa sub rezerva anonimatului, adăugând că premierul suedez Ulf Kristersson va fi primit în Turcia patru zile mai târziu. Miercuri, șeful Alianței, Jens Stoltenberg, anunțase că va vizita Turcia în curând.

Extinderea Alianței, blocată de Ankara

O purtătoare de cuvânt a lui Kristersson nu a confirmat data vizitei premierului suedez, precizând că echipele sale „lucrează la acest subiect”.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianței Atlantice au ratificat aderarea Suediei și Finlandei, care trebuie aprobată în unanimitate. Doar Ungaria și Turcia nu și-au dat încă aprobarea finală.

Președintele turc amenință de la jumătatea lunii mai să blocheze aderarea celor două țări nordice la NATO, acuzând Suedia și Finlanda că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), considerați teroriști de către Ankara.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat din nou, în urmă cu o săptămână, că parlamentul turc nu va ratifica aderarea celor două state până când nu vor fi îndeplinite cererile de extrădare ale Ankarei.

 

author avatar
Tudor Borcea