AcasăȘTIRI EXTERNEAdepții QAnon au trecut Atlanticul și roiesc în Franța

Adepții QAnon au trecut Atlanticul și roiesc în Franța

Mișcarea QAnon a fost remarcată în Franța anul trecut și are acum multe ramificații și influenceri: DeQodeurs și liderul lor mistic Leonard Sojli, site-ul de informații conspirative Q-Actus sau ufologul Silvano Trotta.

Într-un raport al autorităților franceze se menționa creșterea influenței diferitelor grupuri sectare pe teritoriul țării, inclusiv QAnon, în contextul alegerilor prezidențiale din 2022”. „QAnon are cel puțin zeci de mii de susținători în Franța. Este destul de evident să credem că această mișcare va fi proactivă în timpul alegerilor din 2022 și că tot ceea ce vine din sistem va fi prezentat ca rod al unei conspirații”,  a declarat Tristan Mendes, lector asociat la Universitatea din Paris.

Un burete conspirativ

Născută la sfârșitul anului 2017 în Statele Unite, această   mișcare conspirativă susține mesajele criptice ale „Q”, un anonim care pretinde că este un ofițer de rang înalt al administrației americane, pe forumurile de extremă dreapta (4Chan, apoi 8Chan și 8Kun). Adepții săi, „cercetătorii Q”, cred cu tărie că fostul președinte american Donald Trump luptă împotriva „statului profund”, o cabală pedofilă și satanistă din care „elitele” mondiale ar face parte. S-au găsit destui creduli să prizeze astfel de aberații. Însuși Trump a avut o poziție ambiguă față de QAnon pentru câștigarea alegătorilor. Această strategie a permis acestei mișcări antidemocratice „să se infiltreze în sistemul politic american”, explică Alex Kaplan, expert în comunicare la  Media Matters for America.Desemnat în 2019 de FBI ca o potențială amenințare teroristă pentru abuzurile violente comise în Statele Unite în numele QAnon,   teritoriul predilecției acestei teorii a conspirației este mai presus de toate online. Mai întâi pe  rețelele sociale   convenționale, al căror model de viralitate a facilitat diseminarea. Apoi, pe platforme alternative și mai permisive, cum ar fi Odyssey, LBRY, Telegram sau VKontakt, după ce giganții de pe Internet au devenit conștienți de pericolul QAnon și au inițiat mii de închideri de conturi. QAnon găsește, de asemenea, un ecou în Canada, mai ales în rândul comunității francofone din Quebec, potrivit AFP. Pentru Tristan Mendes, „QAnon nu este doar o adorare a fostului președinte american, ci este un burete pentru teoriile conspirației aplicate politicii franceze și europene”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
515 afisari
Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger