AcasăȘTIRI EXTERNEAcuzații la nivel înalt. Șeful OMS, „cumpărat” de China

Acuzații la nivel înalt. Șeful OMS, „cumpărat” de China

Mike PompeoSecretarul de stat Mike Pompeo

Secretarul de stat Mike Pompeo le-a spus parlamentarilor britanici că şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost „cumpărat” de guvernul chinez, potrivit presei britanice.

Pompeo a declarat în cadrul unei întâlniri cu uşile închise de marţi cu deputaţi britanici că afirmaţia sa are la bază „informaţii solide”, dar nu a furnizat detalii suplimentare, au relatat The Times şi Daily Telegraph, citând afirmaţii ale participanţilor. Potrivit acestor surse, Pompeo a apreciat că eşecurile OMS, organizaţie mai degrabă „politică” decât bazată pe ştiinţă, au dus la „morţi britanice”. Regatul Unit a înregistrat peste 45.000 de morţi de COVID-19.

„Când lucrurile au început să mişte, în momentul cel mai important, când exista o pandemie în China, dr. Tedros, care a fost… cumpărat de guvernul chinez, nu pot să spun mai mult, dar pot să o spun, spun asta bazându-mă pe informaţii solide (…), un acord a fost încheiat cu prilejul alegerii lui Tedros Adhanom Ghebreyesus în fruntea OMS”, a afirmat Pompeo, relatează Daily Telegraph. „Exista un acord pentru această alegere şi când lucrurile au început să se mişte aveţi britanici morţi din cauza acordului care a fost încheiat”, a adăugat el.

OMS respinge acuzațiile

Aceste afirmaţii au fost făcute cu prilejul unei întâlniri găzduite de Henry Jackson Society, un cerc de reflecţie descris de The Times ca partizan al unei linii dure faţă de Beijing, la două săptămâni după ce SUA au lansat oficial procedura de retragere din OMS, pe care Washingtonul o acuză că a întârziat să acţioneze în contextul pandemiei de noul coronavirus.

„OMS nu este la curent cu astfel de declaraţii, dar respingem orice atac ad hominem şi alegaţie nefondată”, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei ONU, care face apel la ţări să rămână concentrate pe răspunsul la pandemie.

Cu prilejul vizitei sale la Londra, după ce guvernul britanic al lui Boris Johnson a decis să excludă compania de telecomunicaţii Huawei din reţeaua sa 5G, secretarul de stat american a cerut lumii să reziste în faţa Chinei. După vizita sa la Londra, Mike Pompeo a ajuns miercuri dimineaţă la Copenhaga, unde urmează să se întâlnească cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen iar apoi cu omologul său Jeppe Kofod.

Și Donald Trump a acuzat OMS că favorizează China

Președintele american, Donald Trump, a declarat la începutul lunii aprilie că SUA ar putea să oprească temporar finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din cauză că a fost părtinitoare de partea Chinei în timpul pandemiei de coronavirus.

Ulterior, la solicitarea jurnaliștilor, președintele american a precizat că nu este vorba despre o decizie încă, ci vor urma analize care să arate dacă OMS va mai primi aceleași „mari sume de bani” din partea SUA. OMS a fost criticată de mai mulți lideri pentru că s-a plasat de mai multe ori de partea Chinei de la izbucnirea epidemiei în Wuhan.

author avatar
Andreea Vlad