AcasăȘTIRI EXTERNEAcuzat de minciună, Boris Johnson își joacă postul. Revoltă a parlamentarilor conservatori

Acuzat de minciună, Boris Johnson își joacă postul. Revoltă a parlamentarilor conservatori

Premierul britanic Boris Johnson a respins marți acuzațiile potrivit cărora ar fi fost informat că se pregătește o petrecere contrară regulilor anti-Covid-19 în reședința sa din 10 Downing Street, în mai 2020. Fostul său consilier Dominic Cummings l-a acuzat de minciună. Între timp, parlamentarii conservatori pregătesc o acțiune de contestare a premierului.

Premierul britanic a contraatacat și a infirmat „categoric” că a fost avertizat de organizarea petrecerii din 20 mai 2020, afirmând că s-a gândit că este vorba de o întâlnire de lucru.

„Știa că este o petrecere”

„Pot să vă spun categoric că nimeni nu mi-a spus că a fost ceva care ar contraveni regulilor anti-Covid-19”, a spus el. Justificări respinse de Dominic Cummings, influentul creier al campaniei pentru Brexit, care fusese introdus de Boris Johnson în inima puterii, și care l-a acuzat pe acesta din urmă că a mințit.

Cummins a afirmat că l-a avertizat el însuși pe Johnson înainte de organizarea acestui eveniment, pentru care secretarul său privat trimisese o sută de invitații. „Primul ministrul a fost avertizat cu privire la aceste invitații, știa că este o petrecere, a mințit Parlamentul”, a scris Cummins pe contul său Twitter.

Cummings a mai susținut că i-a respins îngrijorările atunci când i-a cerut să „preia în mână acest azil de nebuni”, într-o lungă poveste publicată pe blogul său. El a spus că este gata să depună mărturie „sub jurământ”, scrie France 24.

Presa a raportat că Dominic Cummings va fi audiat în cadrul anchetei interne despre petrecerile din 10 Downing Street, condusă de Sue Gray, un înalt funcționar public cunoscut pentru integritatea sa.

Deja slăbit de multiplicarea apelurilor la demisie, inclusiv din rândurile conservatorilor, și de sondajele defavorabile, „BoJo” a ocolit systematic un răspuns legat de petreceri, referindu-se la concluziile asteptate de ancheta interna.

Dar inducerea deliberată în eroare a Parlamentului îl poate costa postul. „Codul ministerial este clar în privința asta”, a răspuns ministrul său de Finanțe, Rishi Sunak, văzut ca un potențial candidat pentru succesiunea sa.

Laburiștii: Să demisioneze!

Și 20 de parlamentari conservatori care și-au câștigat locurile la ultimele alegeri generale din 2019 intenționează să trimită scrisori de neîncredere în premierul Johnson, scrie Reuters.

Pentru a declanșa o contestare, 54 din cei 360 de parlamentari conservatori din parlament trebuie să scrie scrisori de neîncredere  către președinte Comitetului 1922 al partidului conservator (organism care organizează voturi interne pentru desemnarea liderului partidului). Scrisorile sunt confidențiale, așa că doar președintele Comitetului este singura persoană care știe câți parlamentari le-au scris efectiv.

Pentru Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, nu este cazul să se mai aștepte. Numărul doi, Angela Rayner, i-a cerut premierului să „spună adevărul” și să „demisioneze” mai degrabă decât să „se ascundă în spatele investigațiilor interne”.

Potrivit presei britanice, Boris Johnson plănuiește să anunțe, miercuri, o serie de măsuri populiste pentru a-și salva postul. Printre acestea, înghețarea finanțării BBC, interzicerea alcoolului în birourile din 10 Downing Street și demiterea mai multor colaboratori. Premierul ar putea anunța și ridicarea restricțiilor legate de Covid-19, pe 26 ianuarie, în Anglia.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger