AcasăȘTIRI EXTERNEActivitatea vulcanică ridică insula japoneză, expunând nave scufundate în cel de-al Doilea...

Activitatea vulcanică ridică insula japoneză, expunând nave scufundate în cel de-al Doilea Război Mondial – FOTO/VIDEO

insulaActivitatea vulcanică ridică insula japoneză, expunând nave scufundate în cel de-al Doilea Război Mondial - FOTO

Iwo Jima face parte din arhipelagul vulcanic Ogasawara, situat la circa 1.000 km de Tokyo. Este insula unde s-a desfășurat Operation Detachment, una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific a celui de al Doilea Război Mondial. Forțele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.

Un vulcan submarin și activitatea tectonică în apropierea lanțului insulei Ogasawara din Japonia a ridicat insula Iwo Jima, expunând o flotă de nave parțial scufundate în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit The National News.

Filmări aeriene prezintă fenomenul ciudat. Flota de epave, care a fost adesea văzută parțial scufundată, apare acum pe micile plaje cu nisip negru ale insulei vulcanice.

Insula, al cărei nume se traduce prin „insulă de sulf”, a fost locul unei bătălii în februarie 1945, când peste 100.000 de soldați americani s-au luptat cu 20.000 de apărători japonezi pe terenul său vulcanic și impunătorul Mt Suribachi.

Doar 216 de soldați japonezi au fost capturați în viață, urmând tradiția japoneză imperială de război de a refuza să se predea, crezând că predarea către forțele inamice era extrem de dezonorantă.

insula
<b>Bătălia de la Iwo Jima<b> 19 februarie 26 martie 1945

După luptă, forțele SUA au încercat să creeze un port pe insulă ca platformă de lansare pentru o potențială invazie a Japoniei, scufundând o serie de nave de marfă japoneze capturate pentru a forma un dig pentru port. Efortul lor a eșuat, dar ultimele rămășițe ale unei lupte sumbre pentru controlul Pacificului se văd și astăzi.

author avatar
Andreea Vlad