După supă de roșii pe un Van Gogh, piure de cartofi pe un Monet. Mișcarea germano-austriacă de nesupunere civilă Letzte Generation a distribuit pe Twitter o înregistrare video în care apar doi activiști care aruncă cu piure de cartofi pe celebra operă Les Meules a pictorului impresionist francez Claude Monet, expus la Muzeul Barberini din Potsdam, Germania.
„Oamenii mor de foame, de frig, oamenii mor. Trăim o catastrofă climatică. Și voi vă temeți de o supă de roșii sau de un piure de cartofi pe un tablou”, a spus unul dintre activiștii mișcării, după ce și-a lipit mâinile de peretele de sub tablou.
#Kartoffelbrei auf #Monet:
Was ist mehr wert #FürAlle – Kunst oder Leben?Monet liebte die Natur und hielt ihre fragile Schönheit in seinen Werken fest.
Warum haben viele mehr Angst davor, dass eines dieser Abbilder Schaden nimmt, als vor der Zerstörung unserer Welt selbst? pic.twitter.com/0Rh1ZS6yjk
— Letzte Generation (@AufstandLastGen) October 23, 2022
Un tablou vândut cu 112 milioane de euro în 2019
El a adăugat: „Știți de ce ne este frică? Ne este teamă pentru că oamenii de știință ne spun că nu ne vom putea hrăni familiile după 2050. Aveți nevoie de piure de cartofi pe tablou ca să ne ascultați? Acest tablou nu va mai valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru mâncare”
Tabloul „Les Meules” vizat duminică de cei doi activiști, face parte dintr-o serie de 25 de lucrări realizate de Claude Monet între 1890 și 1891. În 2019, tabloul expus la Potsdam fusese vândut cu 110,7 milioane de dolari (112 milioane de euro) unui vânzător anonim la o licitație. De atunci, acesta a fost expus în orașul german.
❗️So-called eco-activists from Letzte Generation (Last Generation) threw mashed potatoes at Claude Monet "Les Meules" painting at the #Potsdam Barberini museum in #Germany.
The iconic artwork was sold for $110million in 2019.
Presumably, the painting was protected by glass. pic.twitter.com/zePcadjM58
— NEXTA (@nexta_tv) October 23, 2022
„Mi-a stat inima în piept când am auzit despre această acțiune””, a declarat o purtătoare de cuvânt a Muzeului Barberini, adăugând că este vorba despre cel mai scump tablou de Monet vândut vreodată, scrie BFM TV.
Pe Twitter, primarul din Potsdam, Mike Schubert, a criticat acțiunea activiștilor. „Aceasta este barbarie culturală și nu expresie politică”, a scris el.
Pe 14 octombrie, doi activiști britanici pentru protecția climei se făcuseră deja cunoscuți după ce au aruncat cu supă de roșii pe un tablou al lui Vincent Van Gogh, din seria „Floarea soarelui”, protejat din fericire de sticlă și expus la National Gallery din Londra. „Sunteți mai preocupat de protejarea unui tablou sau de protejarea planetei noastre și a locuitorilor ei?”, au spus atunci „activiștii”.
Mișcarea Letzte Generation este obișnuită cu acțiunile de nesupunere civilă. După cum amintește The Guardian, unii dintre membrii săi au intrat anul trecut în greva foamei în fața Reichstag-ului din Berlin, citând drept motiv al acțiunii lor lipsa de acțiune a liderilor germani în ceea ce privește clima.
La începutul acestui an, alți membri ai mișcării și-au lipit mâinile de asfalt pe una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Germania.
Ăștia trebuie călcați în picoare, nu alta.
Fie e vorba de o copie fie este sticlă peste tablou. Altă păcăleală.
Tu, ca o tufă veritabilă ce ești, ai fi vrut ca distrugerea unei opere de artă să fie definitivă?
activista pare a fi prim-ministra finlandei
Aș vrea să nu ne mai ia de proști cu astfel de făcături. Aici intră activiști, media, servicii, muzee cu unii angajați și unii directori, actori de criză, polițiști, procurori, judecători samd.
Ar mai fi posibilitatea că multe din tablouri sînt făcături atribuite unor pictori morți. Chiar zilele trecute au scos un astfel de „Vermeer” din ceva muzeu.
„Picasso, Matisse, Gauguin, Monet. Şapte tablouri valoroase au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în OCTOMBRIE 2012. Despre ele s-a crezut până azi că au ars într-o sobă din Tulcea.”
-eterna tema a incinerarii……daca intelegi ce trebuie sa intelegi.
nu ati inteles:
-piure peste capodopera=opera de arta!
(„artist”- in general a devenit o ocupatie rushinoasa;
dealtfel pare normal:
in Japonia Traditionala actorii erau situati social langa cwrve
(a nu se confunda cu gheishele)
pare,asa, un fel handy warhol.
Activistu’ îmi aduce aminte de un personaj din filmul animat „Beavis and Butthed do the univers”. Poate gustați de la minutul 43.50.
https://cdn10.tokyvideo.com/videos/152/152486/mp4/d7e6a9e182f11a164cc23b6364d086e23849b618472ff06d865dcca20f92027e.mp4?nva=20221026113452&nvb=20221022113452&token=0c49ee8ce393e82ae64f5
De ce nu sunt internate „activistele” la nebuni? Cum sunt lasate sa intre in muzee?