AcasăȘTIRI EXTERNEActiviștii climatici, Boris Johnson și picătura care a umplut paharul. Fanaticii de...

Activiștii climatici, Boris Johnson și picătura care a umplut paharul. Fanaticii de la Extinction Rebellion au făcut-o lată

Prim-ministrul britanic Boris Johnson elaborează planul pentru o nouă represiune împotriva manifestațiilor, după ce activiștii climatici au întârziat ieri distribuirea a sute de mii de exemplare ale ziarelor naționale.

Grupul de protestatari Extinction Rebellion a ieșit din nou sâmbătă pe străzile capitalelor europene pentru a continua cu o săptămână de demonstrații, care au înregistrat peste 600 de arestări doar în Londra, potrivit poliției britanice.

Activiștii din Marea Britanie au blocat două tipografii, spunând că ziarele în cauză refuză să raporteze în mod corespunzător situația de urgență climatică. Grupul a declarat că ar fi vizat tipografiile de la Broxbourne din Hertfordshire și Knowsley din nord-vestul Angliei, care sunt deținute de Rupert Murdoch’s News Corp. The Times, Telegraph, The Daily Mail, The Financial Times și The Sun au fost deosebit de afectate.

Peste 70 de arestări au fost făcute după ce activiștii s-au înlănțuit la porțile ziarelor din Broxbourne, Hertfordshire și au blocat accesul la presa din Knowsley lângă Liverpool, amânând sosirea a mii de ziare.

Boris Johnson a condamnat acțiunile lor, insistând că restricționează accesul publicului la informații. „O presă gratuită este vitală pentru democrația noastră. Oamenii au dreptul să citească ziarele dorite. Este greșit să oprești distribuirea lor” a declarat el.

Extinction Rebellion a răspuns la acuzele premierului  într-o postare pe Tweeter, afirmând că „când vorbești despre libertate, te referi la libertatea de a ne minți și de a ne exploata, libertatea de a nega adevărul, libertatea de a evita scrutinul, libertatea de a ocoli democrația”.  În cele din urmă, aceștia și-au cerut scuze față de agenții de presă pentru perturbarea acțiunii lor, dar au afirmat în continuare că „mass-media de dreapta este o barieră în calea adevărului”.

Acum, premierul are în vedere consolidarea legilor pentru a impune restricții mai stricte asupra adunărilor în masă, în special în cazul în care este amenințată libertatea presei.

„Prin înăbușirea intenționată și fără scuze a libertăților de presă, dăunând veniturilor agenților de știri și refuzând accesul publicului la ziare, organizația a trecut o linie care trebuie apărată. Am vorbit cu secretarul justiției și i-am solicitat să revizuiască legislația referitoare la proteste ilegale și perturbatoare ”, notează trendswide.com.

Protestatarii au revenit pe străzile capitalelor europene

La Londra, Poliția Metropolitană a raportat că au existat peste 600 de arestări de la începutul protestelor.

Protestatarii au ieșit în stradă și în capitala Danemarcei, Copenhaga. Au stat împreună pentru a forma un lanț uman fără să se atingă, păstrând distanța socială pe fondul pandemiei de coronavirus.

În capitala poloneză Varșovia, protestatarii s-au adunat în fața ministerului, iar câțiva au vorbit cu presa pentru a spune că problema schimbărilor climatice și modul în care trebuie să fie abordate aceste situații trebuie să fie la ordinea zilei și, de asemenea, au menționat necesitatea creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la această problemă, potrivit euronews.

 

 

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger