AcasăȘTIRI EXTERNEAcţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5...

Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!

Forţele armate ale Israelului au început să evacueze civilii palestinieni din Rafah înainte de un asalt iminent asupra oraşului din sudul Fâşiei Gaza, de la graniţa cu Egiptul.

1,5 milioane de palestinieni trăiesc în acea regiune!

Evacuează oamenii de la cartierele periferice

Acțiunile se concentrează asupra câtorva cartiere periferice din Rafah, de unde persoanele evacuate vor fi direcţionate către taberele de corturi din Khan Younis şi Al Muwassi, situate în apropiere.

Infirmaţiile ar fi că armata israeliană se pregăteşte de un asalt terestru. Soldaţii au cerut, de asemenea, palestinienilor din zonele estice ale Rafah să se mute într-o „zonă umanitară” din apropiere.

Armata a declarat că vor fi folosite afişe, mesaje text, apeluri telefonice şi anunţuri în mass-media pentru a „încuraja deplasarea treptată a civililor în zonele specificate”.

Caută luptători islamişti palestinieni

La şapte luni de la lansarea ofensivei sale împotriva Hamas, Israelul a anunţat că la Rafah se află mii luptători islamişti palestinieni ai mişcării şi că victoria este imposibilă fără a cuceri oraşul.

Perspectiva unei operaţiuni militare cu un număr mare de victime îngrijorează statele occidentale şi Egiptul vecin. Evacuarea a fost decisă în timp ce negocierile de la Cairo pentru un armistițiu în Fâșia Gaza par a fi în impas.

Hamas a dorit ca pactul să includă „retragerea (armatei israeliene) din întreaga Fâşie Gaza”, întoarcerea persoanelor strămutate în nordul enclavei, o creştere a fluxurilor de ajutor umanitar, începerea procesului de reconstrucţie şi un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni.

Lucruri cu care Israelul nu este de acord.

author avatar
Andrei Ștefan