AcasăȘTIRI EXTERNEAcordul nuclear cu Iranul. Teheran dezbină serviciile secrete și Mossadul / Israelul,...

Acordul nuclear cu Iranul. Teheran dezbină serviciile secrete și Mossadul / Israelul, în alertă

Acordul nuclear cu Iranul. Teheran dezbină serviciile secrete și Mossadul / Israelul, în alertă / Foto: printscreen

Serviciile secrete militare israeliene și Mossadul sunt în dezacord cu privire la acordul nuclear cu Iranul. Șeful Statului Major al IDF (armata israeliană), gen. lt. Aviv Kohavi s-ar opune unui acord, în timp ce ministrul apărării Benny Gantz este în favoarea acestuia.

În timp ce puterile occidentale se pregătesc să se întoarcă la masa negocierilor cu Iranul cu privire la programul său nuclear, instituțiile de apărare din Israel sunt în dezacord cu privire la faptul dacă un acord ar fi sau nu bun pentru statul evreu.

Un acord „prost”, mai bun decât nimic

Potrivit cotidianului Yediot Aharonot, mai mulți generali israelieni, inclusiv șeful Serviciului de Informații Militare, gen. Aaron Haliva, susțin o revenire la un acord cu Teheranul și se opun șefului Statului Major, gen. Aviv Kohavi și a politicii oficiale a Israelului.

Informațiile vin în contextul în care șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat că discuțiile vor fi reluate „imediat” după un impas de trei luni și înainte de o vizită în Israel și Arabia Saudită a președintelui american Joe Biden.

În timp ce puterile occidentale, inclusiv Washingtonul, continuă pe calea diplomatică în speranța de a convinge Teheranul să semneze un nou acord, americanii sunt pe deplin conștienți de preocupările Ierusalimului cu privire la un viitor acord.

Haliva și alți câțiva ofițeri superiori consideră că un acord prost este mai bun decât nimic, deoarece permite Israelului să se pregătească pentru răspunsuri militare extinse împotriva Iranului, mai degrabă decât nici un acord, scrie The Jerusalem Post.

Ceilalți oficiali numiți de ziar ca fiind în sprijinul unui acord sunt generalul de brigadă Amit Sa’ar, șeful Diviziei de cercetare a serviciilor de informații militare; generalul de brigadă Oren Setter, șeful Diviziei Strategice a IDF și șeful Diviziei de Strategie, gen.Tal Kalman.

Ministrul apărării Benny Gantz ar fi înțeles, de asemenea, că revenirea la un acord este opțiunea cea mai puțin rea pentru Israel.

Între timp, în timp ce ofițerii de rang înalt ai IDF ar putea susține revenirea la un acord, șeful Statului Major al IDF, generalul Aviv Kohavi se opune revenirii la un acord similar cu planul Planului comun global de acțiune (JCPOA) din 2015.

Kohavi a arătat clar că el consideră că JCPOA este periculos, afirmând public că a ordonat IDF să pregătească noi planuri operaționale pentru a lovi Iranul pentru a opri programul său nuclear, dacă este necesar.

Mossad, împotriva oricărui acord cu Teheranul

Se spune că poziția lui Kohavi cu privire la Iran este mai apropiată de cea a șefului Mossad, David Barnea, care consideră că acordul negociat la Viena este catastrofal nu doar pentru Israel, ci și pentru întreaga lume.

Mossadul crede că până în 2025, când clauza de expirare ar intra în vigoare, Teheranul și-ar accelera și mai mult planurile și ar îmbogăți uraniu la nivelul pe care îl dorește, fără nicio supraveghere.

În timp ce Iranul se confruntă în prezent cu dificultăți economice semnificative, odată cu ridicarea sancțiunilor economice, Teheranul va putea nu numai să intensifice lucrările la programele sale nucleare și balistice, ci și să își continue planurile de hegemonie regională și să injecteze mai multe fonduri pentru ca împuterniciții săi să efectueze atacuri în tot Orientul Mijlociu și în Israel.

Se crede că Iranul continuă să își dezvolte capacitățile de a produce un arsenal de arme nucleare, precum și de a produce rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare. Iranul dispune de mai multe rachete care ar putea atinge teritoriul israelian, inclusiv Khoramshahr 2, cu o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri, și Shahab-3.

Forțele de apărare israeliene au recunoscut că amenințarea rachetelor convenționale ale Iranului este o preocupare majoră pentru Israel care, în ciuda apărării sale aeriene multistratificate, s-ar putea să nu poată face față barajelor intensive de rachete lansate de Iran și de grupurile sale proxy, precum Hezbollah din Liban sau milițiile șiite din Irak.

author avatar
Tudor Borcea
399 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger