AcasăȘTIRI EXTERNEAcordul comercial transatlanic: răspunsul SUA și UE la dominația Chinei

Acordul comercial transatlanic: răspunsul SUA și UE la dominația Chinei

Negocierile explozive din punct de vedere politic ale Parteneriatului comercial și de investiții transatlantic (TTIP) dintre Europa și America s-au prăbușit în 2016. Acum, cele două părți vor să resusciteze una dintre cele mai importante teme ale acelor discuții: alinierea de reglementare între Washington și Bruxelles  pentru a contracara ascensiunea Chinei în sectoare economice cheie.

Prima reuniune a Consiliului de Comerț și Tech (TTC),care se va desfășura pe 29 septembrie la Pittsburg, este destinată să construiască o platformă diplomatică pentru ca Uniunea Europeană și Statele Unite să lucreze împreună la standardele industriale și tehnologice.

Încercarea de a construi un front comun SUA-UE vine într-un moment tensionat, deoarece retragerea americană din Afganistan a erodat încrederea Bruxelles-ului în administrația Joe Biden.

Se pune întrebarea dacă cele două părți se vor găsi complet aliniate în fața inamicului chinez comun. Bruxelles spera inițial să-i preseze pe americani să urmeze linia de reglementare europeană în domeniul tehnologiei și comerțului, dar s-a lovit de refuzul Washingtonului.

Se așteaptă ca zece grupuri de lucru – de la standarde comerciale globale până la modul de tratare a platformelor online – să descopere modul în care ar putea funcționa în practică o astfel de politică transatlantică comună.

Discuțiile se vor concentra pe tehnologii emergente critice, cum ar fi inteligența artificială, semiconductori și guvernarea datelor.

Obiectiv dificil

„Stabilirea regulilor lumii nu poate fi lăsată în seama guvernelor autocratice”, a declarat săptămâna trecută secretarul american de comerț Gina Raimondo la Summitul digital de la Tallinn, referindu-se în mod repetat la SUA și UE ca având „valori comune”.

Mesajul a fost limpede: China trebuie împiedicată să devină setul de standarde digitale pentru viitoarele industrii.Dar obiectivul este dificil.

Legea piețelor digitale ale UE trebuie să se suprapună cu planurile Congresului SUA privind noile propuneri antitrust – și asta în timp ce factorii de decizie din SUA sunt reticenți să meargă până în Europa în controlul Big Tech.

UE și SUA caută o mai mare cooperare în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, în special producția de semiconductori, care se vrea readusă pe pământ european și american.

În ceea ce privește comerțul, Bruxelles și Washington și-au stabilit un termen limită, 1 decembrie, pentru a anula tarifele pe oțel și aluminiu, impuse de Donald Trump.

În politica tehnologică, Washingtonul încearcă să susțină un acord transatlantic de transfer de date reînnoit pe TTC, după o încercare eșuată la  summitul UE-SUA din iunie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger