AcasăȘTIRI EXTERNEAcord istoric la summit-ul maraton de la Bruxelles. „Premiul cel mare a...

Acord istoric la summit-ul maraton de la Bruxelles. „Premiul cel mare a meritat negocierile”

După un summit maraton, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei formule ce condiţionează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Acordul a fost acceptat în unanimitate în noaptea de luni spre marţi după negocieri care început încă de vineri, săptămâna trecută.

 Acord după patru zile de negocieri

La summit-ul maraton de la Bruxelles au participat şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre.

„Acord!”, a scris pe Twitter liderul summitului, Charles Michel, la scurt timp după ce cei 27 de lideri au ajuns la o înțelegere la ora 5.15 dimineața,

Decizia a eliminat un alt obstacol în direcţia acordului privind fondul de redresare economică de urgenţă post-coronavirus menit să reducă daunele provocate de pandemie, dar nu s-a ajuns încă la un acord asupra pachetului general pe termen lung.

Potrivit oficialilor, acordul, care a venit după ce Michel a făcut compromisuri în privința fondului de revenire economică de 750 miliarde de euro, este esențial pentru a risipi îndoielile privind viitorul blocului european.

„Europa este o forță în acțiune”

„A fost un summit cu provocări, dar premiul cel mare a meritat negocierile”, a declarat premierul britanic Micheal Martin, după ce summitul de Bruxelles s-a apropiat de durata record de la întrunirea de la Nisa din anul 2.000, când s-a întins pe cinci zile și nopți întregi.

„Acordul arată cele 27 de națiuni pot sta împreună cu credința comună în viitorul lor. Această înțelegere transmite un semnal concret că Europa este o forță în acțiune”, a declarat marți dimineață președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Nu este vorba doar de bani. Este despre muncitori și familiile lor, despre locurile lor de muncă, sănătatea și bunăstarea lor. Consider că acest acord va fi văzut ca un moment crucial în parcursul Europei, dar care ne va lansa și către viitor”, a mai spus Michel.

Condiţiile privind conectarea acordării fondurilor UE la respectarea normelor fundamentale ale Uniunii, inclusiv respectarea statului de drept, au fost prezentate de prim-ministrul leton Krisjanis Karins şi au fost ulterior acceptate de liderii tuturor statelor membre, potrivit hotnews.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
476 afisari

4 COMENTARII

  1. <> !!!??
    Voi citiți un material înainte de a-l arunca în media pe post de „știre confirmata” ??
    Sunteti siguri ca premierul britanic a participat la acest summit al Uniunii Europene? Oare premierul britanic este Micheal Martin ? Boris Johnson al cui premier o fi ? Irlanda ce premier are?
    Stiu ca cei de la Hotnews sunt avizi de stiri senzationale si nu le filtreaza deloc, dar toti sunt asa?

  2. Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene.

    • 80 e putin din 750 deimpartit la 27 de tari?
      Ma tem ca e f mult.
      Problema e alta.
      Ca nu vom absorbi decat 1 mld…
      Restul e apa de ploaie .

  3. Eu terminam european banii din prima tranteam un TGV Cluji – Brașov-București – Constanta si ramanea ceva. Asa nu o sa ramana nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger