AcasăȘTIRI EXTERNEAcord istoric între SUA și Uniunea Europeană

Acord istoric între SUA și Uniunea Europeană

Acord istoric între SUA și Uniunea Europeană

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns sâmbătă, 30 octombrie, la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile europene de oțel și aluminiu, dispută care a afectat relațiile comerciale dintre Washington și Bruxelles de la impunerea unor astfel de taxe de către administrația Trump.

Secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, a anunțat acest acord „istoric” care „va menține anumite tarife dar va permite cantități limitate de importuri europene de oțel și aluminiu să intre în Statele Unite fără taxe vamale”.

Zile bune pentru whisky și motocicletele Harley-Davidson

Măsurile de retorsiune anunțate de UE, programate să intre în vigoare la 1 decembrie pentru produse american precum motocicletele Harley-Davidson sau bourbon din Kentucky, nu vor fi implementate, a declarat ministrul administrației Biden într-o conferință telefonică de la Roma, unde are loc summit-ul G20.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a anunțat într-un tweet: „Am convenit cu SUA să suspendăm disputa comercială cu privire la oțel și aluminiu și să lansăm cooperarea pentru un acord global privind oțelul și aluminiul durabile”.

Administrația Trump a impus în iunie 2018 tarife suplimentare de 25% la oțel și 10% la aluminiu din mai multe regiuni ale lumii, inclusiv din UE, argumentând necesitatea protejării securității naționale. Europenii au răspuns rapid taxând motocicletele, blugii (inclusiv Levi’s) tutunul, porumbul, orezul sau sucul de portocale din Statele Unite.

Cât oțel și cât aluminiu?

În iunie, când s-a anunţat soluţionarea disputei privind subvenţiile acordate Airbus şi Boeing, SUA şi UE au stabilit 1 decembrie drept termen limită pentru a găsi un acord privind oţelul, în caz contrar UE urmând să impună o creştere a tarifelor sale vamale.

„Aceste industrii se confruntau cu tarife de represalii de 50%”, a spus Raimondo, referindu-se la produsele fabricate peste ocean. „Nici o afacere nu poate supraviețui acestora. Există 1,7 milioane de americani care trăiesc din industria băuturilor spirtoase și 5.600 de lucrători la Harley-Davidson. Toate aceste locuri de muncă sunt garantate cu acest acord”.

Anunțul, făcut în prima zi a summitului liderilor G20 de la Roma, nu specifică volumul importurilor de oțel și aluminiu care vor fi scutite de taxe vamale, scrie TVA Nouvelles.

„Ne așteptăm ca acest acord să ușureze lanțul de aprovizionare și să reducă creșterea costurilor”, a spus secretarul american. Acordul precizează că tot oțelul importat din Europa în SUA va fi „fabricat în întregime în Europa”, a insistat administrația americană.

Acrdul se vrea, de asemenea, să fie cadrul pentru viitoare negocieri pentru un acord între UE și SUA cu privire la o mai bună luare în considerare a intensității carbonului la fabricarea acestor produse. „Aceasta înseamnă că atât Statele Unite, cât și UE să producă oțel și aluminiu, care sunt mai curate decât oțelul produs în China”.

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger