AcasăȘTIRI EXTERNEAcord istoric între Norvegia și SUA. Baze militare americane în fața submarinelor...

Acord istoric între Norvegia și SUA. Baze militare americane în fața submarinelor lui Putin

Acord istoric între Norvegia și SUA. Baze militare americane în fața submarinelor lui Putin

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a semnat, vineri, un acord cu Statele Unite care autorizează crearea unor infrastructuri militare americane pe teritoriul Norvegiei. „Acest acord va consolida posibilitățile SUA și NATO de a apăra Norvegia”, a declarat ministrul norvegian.

Noul acord extinde și mai mult deschiderea cooperării militare transatlantice. Pe aeroportul Evenes, în interiorul Cercului Polar, va fi construită și plătită de SUA o nouă infrastructură pentru a deservi avioanele de patrulare maritimă americane (P-8A) și ale NATO care operează dincolo de Marea Norvegiei, zonă de importanță strategică.

În ultimii ani, submarinele Flotei Nordului a Rusiei au navigat mai mult și au extins zonele de patrulare în afara coastei de nord a Norvegiei. Submarine noi, îmbunătățite și mai silențioase, din clasa Yasen, cu rachete de croazieră care pot lovi departe, îngrijorează SUA și aliații săi din NATO.

Urmărirea submarinelor necesită capacități de vânătoare aeriană sporite. Cu prima livrare așteptată în acest an, Norvegia va primi cinci noi avioane de patrulare maritimă P-8A Poseidon, aflate în prezent în construcție de către Boeing.

15 submarine rusești, în diferite faze de construcție

Cu toate acestea, flota rusă de submarine nucleare crește substanțial. În prezent, 15 submarine se află în diferite stadii de pregătire la șantierul naval Sevmash din Severodvinsk.

„Creșterea activității submarine a Rusiei rusești necesită mai multe capacități de supraveghere din partea noastră”, a spus ministrul apărării Frank Bakke-Jensen. „Noul acord extinde cooperarea norvegiano-americană deja existentă”, a spus el.

Intitulat Acordul complementar de cooperare în domeniul apărării (SDCA), textul prevede utilizarea unor zone dedicate în scopuri militare comune SUA-Norvegia. Folosirea acestor zone de către SUA va respecta pe deplin suveranitatea, dreptul norvegian și dreptul internațional.

Patru locații din Norvegia sunt menționate în acord: trei aeroporturi, Rygge, Sola și Evenes, precum și stația navală Ramsund. Aeroporturile Rygge și Sola se află în sudul Norvegiei, în timp ce aeroportul Evenes și stația Ramsund se află între orașele Narvik și Harstad aflate în nordul Norvegiei.

Baze permanente sau nu?

Întrebat dacă aceste facilități, de facto baze americane în Norvegia, nu ar putea spori și mai mult tensiunile, deja în creștere, din nordul îndepărtat, Frank Bakke-Jensen a răspuns că acordul „nu va agrava tensiunile cu Rusia”.

Bakke-Jensen a arătat clar că acest acord nu se deschide către nicio bază permanentă americană din Norvegia. Și a insistat: „Acordul stipulează că Statele Unite respectă pe deplin politica de bază a Norvegiei, nepermițând baze militare străine”.

„Apărarea Norvegiei se bazează pe trei elemente principale: capacitatea națională de apărare, apărarea colectivă via NATO și planurile de consolidare bilaterală cu aliați apropiați. Dezvoltarea continuă a cooperării în domeniul apărării cu SUA completează propriile noastre eforturi de consolidare a capacității Forțelor Armate Norvegiene”, a adăugat el.

Textul din acord subliniază că nici o armă nucleară nu poate fi la bordul navelor militare care fac escale în Norvegia sau aeronavelor care aterizează pe aeroporturile din țară, scrie The Barents Observer.

În cadrul unei conferințe de presă la Oslo, ministrul norvegian de Externe Ine Eriksen Søreide a declarat că acordul va consolida securitatea Norvegiei. „Statele Unite pot, prin acord, să se antreneze mai bine împreună cu forțele norvegiene”, a spus diplomatul.

SUA, mai aproape de granițele Rusiei și de zona arctică

Până în prezent, între cele două părți a funcționat un acord care s-a limitat doar la activități comune desfășurate la nivelul forțelor armate.

Ultimul pas în asigurarea legalității acordului îl reprezintă ratificarea sa de către Parlamentul norvegian, unde va fi trimis pentru examinarea, însă majoritatea experților și analiștilor nu au practic nicio îndoială că acesta va fi ratificat fără probleme, scrie Defense Romania.

Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care au o frontieră comună în zona arctică, deși s-au îmbunătățit semnificativ după perioada Războiului Rece, au suferit un recul brusc după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Acest lucru a declanșat tensiuni în zona nordică, cu acumulări militare de ambele părți ale frontierei și cu manevre militare care au crescut în frecvență, deși ambele națiuni încearcă să coopereze în probleme locale precum călătoriile transfrontaliere și pescuitul.

Prezentul acord este cu atât mai important cu cât, de la aderarea la NATO, în 1949, ca membru fondator, Norvegia a susținut că nu va permite stabilirea bazelor străine sau depozitarea armelor nucleare pe teritoriul său, pe timp de pace, dar a acceptat prezența trupelor occidentale pentru exerciții și alte activități comune.

În presa de specialitate din Rusia acordul este văzut ca un nou succes al SUA în încercarea de a se apropia de granițele rusești și de zona arctică.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
445 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia din ce in ce se bate singura cu toti chiar si cu Polul Nord. Eu cred ca daca era Rusia singura pe fata Pamantului se diviza in 2 si se lua la bataie singura. Nu ca nu le place bataia. Doar ca i patologica…

  2. Deci aia in Norvegia o mana de pescari ce se incalzesc cu untura de foca si manca saramura de peste de o pace demiurga ei nu vad saracii decat aurora boreala asa fac ei saracii copii de revelion, nu mai pot dormi de frica cazanelor ruginite ruse…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger